Kvinnliga komikerkompisar i mysigt vinrusig komedi

Publicerad 2019-05-09

”Wine country”.

FILMRECENSION Ett stort gäng kvinnliga ”Saturday night live”-humorister glänser i Amy Poehlers sympatiska Netflixrulle ”Wine country”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Wine country
Regi Amy Poehler, med bl a Amy Poehler, Maya Rudolph, Rachel Dratch, Ana Gasteyer, Paula Pell, Emily Spivey och Tina Fey.


KOMEDI När man blir lite besviken, men ändå känner sig väldigt nöjd.
Det är känslan man har efter att ha sett Amy Poehlers långsfilmsregidebut "Wine country", för vilken hon har samlat ihop ett stort och talangfullt gäng gamla "Saturday night live"-kollegor.
Poehler själv, Maya Rudolph, Rachel Dratch, Ana Gasteyer, Paula Pell och Emily Spivey gör huvudrollerna, och Spivey har skrivit manus tillsammans med Liz Cackowski (som även gör en mindre roll).

Överdängaren Tina Fey är också med på ett, tyvärr lite för litet, hörn.
Handlingen är följande:
Sex kvinnor, som lärde känna varandra som unga servitriser på en pizzeria i Chicago, åker på en tripp till vindistriktet Napa Valley, för att fira att en av dem, Rebecca (Dratch), fyller 50. Kontrollfreaket Abby (Poehler, i en roll som känns nära besläktad med hennes "Parks and recreation"-karaktär Leslie Knope) har planerat resan – och hon har gjort det in i minsta detalj.
Väl på plats i huset de har hyrt dyker den manhaftiga ägarinnan Tammy (Fey, som snor samtliga scener hon är med i) upp, och menar att det i princip är oundvikligt att konflikter kommer att uppstå mellan dem.
Väninnorna anser att det är en misogyn kliché att utgå ifrån att en grupp kvinnor inte kan hålla sams – men snart börjar det ändå knaka i fogarna när diverse hemligheter och nojor, kring åldrande, hälsa, relationer och jobb, lägger sordin på stämningen.

Men speciellt mycket händer egentligen inte. Det dricks rikliga mängder vin, såklart, men "Wine country" innehåller inga urspårade fylleslag eller trailervänliga vulgariteter à la "Bridesmaids" och de filmer som har följt i dess spår, utan här handlar det om mer avspänd, naturalistisk humor.
Något som funkar utmärkt i vissa scener, tack vare den stora mängden inblandad talang och den suveräna, innerliga kemin mellan skådespelerskorna, men sämre i andra, när manuset mest känns planlöst.
Som helhet är dock mysigt vinrusiga "Wine country" väldigt lätt att tycka om. Den gör sina felbedömningar och saknar de riktigt höga skratten, men den kollektiva charmen och det varma omfamnandet av kvinnlig vänskap och livet runt 50 kompenserar.


”Wine country” har premiär på Netflix den 10 maj.