”Stod där – getskägg mot getskägg”

Benedict Cumberbatch om hemligheterna i ”Avengers: infinity war”

Av: Magnus Sundholm

Publicerad:
Uppdaterad:

HOLLYWOOD. Manuset till ”Avengers: infintiy war” har bevakats som om det innehöll statshemligheter.

Benedict Cumberbatch var en av få i den stjärnspäckade filmen som fick en kopia.

– Men det är ingen idé att hackare ger sig på min dator för det var en papperskopia, säger han.

Den 41-årige britten tar emot Nöjesbladet dagen efter Hollywoods galapremiär på det som kallas sommarens stora popcornfilm. Det är med andra ord inte så konstigt att han är lite glansögd.

– Jag är otroligt bakis i dag. Men det känns passande. Det är inte ofta man får vara med om en premiär i storleksordningen The Avengers.

Han fibblar med kaffekoppen innehållande varm ingefära.

– Jag tänkte att det är bäst att säga det ifall jag låter osammanhängande.

Cumberbatch har inget att oroa sig över. Även med nattens festligheter i kroppen uttrycker han sig med en enkelhet som skulle få flera av hans kollegor i branschen att rodna av avund.

1 av 2 | Foto: Kirsty Wigglesworth / SCANPIX SWEDEN
Benedict Cumberbatch hade skäl att komma bakis till intervjun med Nöjesbladet.

Regissörsbröderna Anthony och Joe Russo har uppgett att de var så paranoida att handlingen  i ”Infintiy war” skulle läcka ut att de gav flera av skådisarna manussidor med falska scener.

Dit hörde inte Cumberbatch, mannen bakom rollfiguren doktor Strange.

Började med Downey

– Jag såg filmen för första gången i går och jag kan bekräfta att det var det manus jag läste. Samtidigt var det makalöst att få se det färdiga resultatet på film.

I ”Infinity war” förenas alla Marvels superhjältar i en kamp mot den makalöst kraftfulle Thanos (Josh Brolin) som vill begå folkmord i universum.

– Man känner sig som en pixel i ett enormt pussel. Det är både otroligt och rörande att vara en del av serien, inte minst för att det är tio år sedan allt började.

Cumberbatch syftar på tiden som passerat sedan den första filmen från Marvels universum, ”Iron man”, hade premiär.

Det blev inte mindre känslosamt när han kom till inspelningen.

– Min första dag framför kameran var med två ikoner, Robert Downey Jr och Ironman (skratt).

Getskägg mot getskägg

– Till och med innan den här långa filmserien har Downey levt tre liv. Jag har alltid hyllat honom, hans framgång och trott på honom som artist. Men det gjorde det också nervöst.

– I slutänden handlade det dock om att vi var kollegor som jobbade tillsammans och försökte lösa problem. Downey är pigg, öppen, intresserad och en fantastisk förebild. Så även om han gjort det här mycket längre än jag var han otroligt hjälpsam. Han fick mig att inte bli sådär brittiskt nervöst utan våga stå där getskägg mot getskägg och känna att vi klarar det här (skratt).

”Avengers: infinity war” är två och en halv timme lång. Trots det är det omöjligt för regissörerna att ge alla superhjältar stort utrymme. Några är bara med i ett par scener. Cumberbatch är en av dem som syns mest.

– Det var nog därför jag fick manuset i handen. På grund av min rollfigurs natur behövde jag få en överblick över historien.

Något skulle dö

– Jag föll för den eftersom man ger sig ut på en resa med doktor Strange, vilket inte alltid är fallet i såna här filmer.

Ofta skvallras det om skådisar som surar för att de inte får tillräckligt med scentid. Cumberbatch förnekar att det inträffade med den här historien – som är uppdelad i två delar (nästa kommer 2019).

– Jag kände aldrig att vi tävlade. Men jag är ingen dåre. Jag vet såklart att det här lika mycket är en marknad och en industri som underhållning eller konst. Men skulle det handla om mig mot någon annan så skulle något dö mycket snabbt inom mig.

Han skakar på huvudet.

– Jag haft turen att finna en väldigt priviligierad plats i den här branschen. Mycket har berott på tur, mycket har berott på att slå mynt av turen med hårt jobb.

– Vad jag försöker säga är att det här är som en stor kollektivfamilj och det är mycket spännande att vara del av.

Kusiner i hörnet

Det betyder inte att alla som är med i filmen känner varandra.

Eller som Cumberbatch själv målar upp scenariot:

– Har du varit på en stor släktträff någon gång så vet du att det alltid står några kusiner i hörnet som man inte har en aning om vilka de är.

– Man vet bara att man har setts någon gång, kanske bytt några ord, men man känner dem inte.

– Några av dem i filmen träffade jag först på den här pressturnén.

På frågan vilka han är bekant med börjar han räkna på fingrarna.

– Robert Downey Jr och Tom Holland, såklart. Tom Hiddleston är en kompis. Sebastian Stan träffade jag för länge sedan när han var i London och gjorde första ”Captain America”.

Han lägger pannan i händerna.

– Det finns flera jag borde nämna, men min hjärna är så stekt i dag att jag inte kommer på fler namn.

Intervjutiden är över. Cumberbatch reser sig.

Med ens gaskar han upp sig.

– Det fina med hela den här grejen är i alla fall att det är en chans att bredda cirkeln av bekantskaper.

– Nu har jag massor av superhjältekompisar.

Publicerad:

LÄS VIDARE