Ren galenskap i Predators comeback

Hejdlöst mördande och flabbiga repliker – men en sanslös karusell till film

Publicerad 2018-09-12

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

The predator

Regi Shane Black, med Boyd Holbrook, Trevante Rhodes, Olivia Munn, Jacob Tremblay.


FILMRECENSION. Fanfavoriten Shane Black tar tillbaka ”Rovdjuret” till vita duken – och kastar in allt i mixen, till och med några frustande rymdhundar.

Köper du det är det här en karusell värd att hoppa på.

SCI-FI-ACTION. ”Rovdjuret” kom 1987 och var en intensiv djungelthriller med science fiction-inslag som bevisade att ”Terminator” (1984) inte skulle bli den enda Schwarzenegger-klassikern att hänga i julgranen.

Det var här han skrek ”Get to da choppa!!”. Det var här en av 80-talets klassiska monster föddes, en lätt gurglande rymdvarelse med rastaflätor och värmesyn.

Det har kommit två otillfredsställande uppföljare. Det här tredje försöket är regisserad av en annan 80-talsikon, Shane Black, som hade en biroll i originalet. Annars är han mest känd för att ha skrivit ”Dödligt vapen” och regisserat actionkomedier som friskt har blandat roliga repliker med blodigt våld.

Skär sig lite ibland

Han har tagit med sig formeln även i andra sorters filmer, som ”Iron man 3”. Det blev väldigt ojämnt på sina håll där och visst skär det sig lite även i ”The predator” när ett hejdlöst mördande skrattas bort med flabbiga repliker.

Originalets militaristiska stil är intakt här. Vi följer en omaka grupp ex-soldater och forskare som hamnar i luven med flera rymdmonster, däribland en tre meter hög alfahanne och några ”predator”-hundar (!).

För mycket tokerier

Ren galenskap. Och det blir för mycket tokerier mot slutet när filmen förbereder för fler uppföljare. Men det är en sanslös karusell så länge det varar.

Här finns även gott om blinkningar till de tidigare filmernas fans, som att soundtracket är i det närmaste en kopia av Alan Silvestris musik. Och Jake Busey dyker upp och spelar sonen till Gary Buseys rollfigur i ”Rovdjuret 2” (1990).

Filmen har biopremiär på fredag, den 14 september.

LÄS VIDARE