Tiden är mogen att bryta Dunes förbannelse

Olycksalig filmhistoria ligger bakom nya försöket att filma boken

Timothée Chalamet i 2021 års ”Dune”.

KRÖNIKA. Det vilar en förbannelse över ”Dune”.

Kanske är regissören Denis Villeneuve rätt person att bryta den.

Ända sedan Frank Herbert skrev ”Dune” 1965, en tegelsten inom science fiction som även fick fem uppföljare, har filmskapare varit sugna på att omvandla boken till rörliga bilder. Ambitionerna har alltid varit storslagna. Eposmästaren David Lean erbjöds uppdraget, men tackade nej.

Alejandro Jodorowsky, regissören som gav oss den LSD-spetsade västernfilmen ”El Topo” 1970, drömde om att filma ”Dune” med Salvador Dalí, Orson Welles, Mick Jagger och stumfilmsdrottningen Gloria Swanson i rollistan. Projektet havererade när pengarna tog slut och Jodorowsky inte kunde få ner manuset från sin 14-timmarslängd. ”Som en telefonbok”, ska Herbert själv ha muttrat.

Toksågades av kritiker

Till sist blev det av, med David Lynch som regissör. Filmen hade premiär 1984, även den med en eklektisk rollista, där bland andra Sting, Max von Sydow, Sean Young och den italienska stjärnan Silvana Mangano hade roller. Det blev en katastrof. Publiken gick inte på ”Star wars”-flörten och höll sig borta. Kritikerna toksågade den. Lynch själv har senare sagt att han ”sålde ut”, men fick revansch bara två år senare med en av sina bästa filmer, ”Blue velvet”.

Sting i 1984 års ”Dune”.

I dag anses ”Dune” vara omvärderad på sina håll, mest av Lynch-fans som gärna värker fram anledningar till att berömma även regissörens misslyckanden. Jag såg om filmen för något år sedan och kan mest konstatera att inte ens dess fantasifullt fånigaste inslag har en chans mot berättandet, en enda lång, utdragen snarkning.

Ett enormt risktagande

Det fanns med andra ord anledning att vara skeptisk till Denis Villeneuves nya tolkning. Hade han vad som krävs för att tämja Herberts bok och få den att fungera för vita duken? Det är ett enormt risktagande med tanke på att bara hälften av boken har filmats. Blir det en fortsättning?

Det bestämmer publiken, som kommer att rösta med sina plånböcker, så att säga. Om förbannelsen ska brytas är upp till biobesökarna. Själv golvades jag av ljudet och bilderna, men är den komplicerade, flummiga storyn nog för att locka publiken?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln