Snyggt men tomt

”The man with no future” - danskt dödshjälpsdrama

Av: Emma Gray Munthe

Publicerad:
”The man with no future”
”The man with no future”

The man with no future

Regi Jonas Alexander Arnby, med Nikolaj Coster-Waldau, Tuva Novotny, Robert Aramayo, Kate Ashfield m fl

FILMRECENSION I det danska dödshjälpsdramat ”The man with no future” är det värmen mellan Nikolaj Coster-Waldau och Tuva Novotny som ger tyngd.

DRAMA  "Jag heter Max Isaksen. Det är den 10 januari 2019. När ni ser det här kommer jag att vara död." Max (Nikolaj Coster-Waldau) har just varit hos läkare, och hjärntumören är nu så stor att han är bortom räddning. En operation hade varit för riskabel. Inom kort kommer han inte längre att vara sig själv, om det är något särskilt han alltid velat göra borde han göra det nu. I stället väljer han att vända sig till dödshjälpsbyrån Aurora. Nutid och dåtid varvas, vi får se tiden före beslutet, den kärleksfulla och varma relationen med partnern Lærke (Tuva Novotny) som inget får veta, och livet på kliniken. Hur vill han dö? Vill han kremeras? Hur ska urnan se ut, och vill han kanske ha någon skådespelare som stand in för sina älskade i dödsögonblicket?

Svävande kamera, brutalistiska lyxbyggnader med mycket glas, betong, raka linjer och kallt lysrörsljus. Man får känslan av en dyster framtid, det är tydligt att man siktat mot något slags absurd klinik som den i Yorgos Lanthimos "The Lobster" – men "The man with no future" saknar Lanthimos intelligens, nattsvarta humor och känsla för konsekvent surrealism. Här saknas i slutändan också mål och mening, de som står bakom verkar mer än något annat ha varit förälskade i miljöer, enstaka bilder och sekvenser, mer än vad de brytt sig om att faktiskt berätta något. Originaltiteln "Selvmordsturisten" låter aningen mer som ett ställningstagande, medan "The man with no future" andas generisk thriller. Det blir varken det ena eller det andra.


Det är inte dåligt, filmen sätter igång en och annan tanke på döden och hur vi förhåller oss till den, det är välspelat och snyggt och värmen och kemin mellan Max och Lærke ger känslomässig tyngd och är filmens stora behållning. Men när eftertexterna rullar igång och den långa listan finansiärer dyker upp – norska, danska och svenska filminstitutet, SVT, DR, Film i Väst, Arte för att bara nämna några – undrar man ändå: varför då?


"The man with no future" är ny som hyrfilm på svenska streamingtjänster.


SE I STÄLLET: Om du är ute efter surrealism och absurdism på klinik, se Yorgos Lanthimos "The Lobster".


VISSTE DU ATT... Felix Herngrens dödshjälpsdramakomedi "Dag för dag" kommer i höst? Efter en story av William Spetz och Martina Haag, med Haag, Tomas von Brömssen, Sven Wollter och Marianne Mörck i rollerna?

Publicerad: