En olidlig, irriterande, pretentiös och politiskt självgod anti-Trump-film

Publicerad:
Uppdaterad:
Issa Rae i ”Coastal elites”.
Foto: HBO.
Issa Rae i ”Coastal elites”.

FILM

FILMRECENSION HBO:s ”Coastal elites” bjuder på ”fem desperata bekännelser från människor som nätt och jämt klarar av det nya onormala”.

Och här kommer en recension från en desperat kritiker som nätt och jämt klarade av att se färdigt årets förmodligen mest irriterande och galopperande politiskt självgoda film.


Coastal elites
Regi Jay Roach, med Bette Midler, Sarah Paulson, Kaitlyn Dever, Dan Levy och Issa Rae.


KOMEDI Man behöver inte vara en Trump-supporter för att reta upp sig på den här anti-Trump-filmen, om ilskan, rädslan, frustrationen, ångesten, polariseringen och isoleringen i USA under skitåret 2020.

”Coastal elites” – som är skriven av Paul Rudnick och från början var tänkt att sättas upp som pjäs i New York, men sedan, när coronapandemin bröt ut, i stället fick flytta in direkt hos HBO som en film – är nämligen fullkomligt olidlig.

Krampaktigt skrivna monologer

Fem skådespelare håller krampaktigt skrivna monologer i mellan 15 och 20 minuter var, på socialt distanserat sätt.

Bette Midler spelar en liberal, judisk New York-bo som sitter på en polisstation efter att ha drabbat samman med en Make America great again-kepsbärande kafégäst.

Dan Levy en måttligt framgångsrik homosexuell skådespelare, som under en terapisession vädrar sin inre konflikt kring att eventuellt spela gaysuperhjälte i en ny film.

Issa Rae, en Black lives matter-aktivist från svinrika förhållanden, som under en digital after work berättar om sitt möte med Ivanka Trump, som hon en gång gick på samma internatskola som.

Sarah Paulson en meditationsguru på Youtube som inte längre kan behålla lugnet utan drar i gång en lång harang om hur hon gjorde misstaget att tillbringa isoleringsperioden med sin republikanska familj i Wisconsin.

Låg och pretentiös predikan

Och Kaitlyn Dever en ung sjuksköterska från Wyoming, som är utmattad efter att ha jobbat vid coronafrontlinjen på ett sjukhus i New York.
Alla sitter antingen i New York eller i Los Angeles, och alla är (med undantag av Devers rollfigur) både privilegierade och självupptagna, och det är uppenbart att den här filmen, med sin halvironiska titel, gärna vill bli kallad för satir.

Problemet är bara att den inte känns satirisk.

Den känns som en enda låg och pretentiös predikan för de redan frälsta.
Och förändra några attityder lär den knappast göra.

Inte med den här hopplösa attityden.


”Coastal elites” har premiär på HBO Nordic den 13 september.

Publicerad:

LÄS VIDARE