Stathams nya film får en att sitta som på nålar

Guy Ritchies ’Wrath of man’ är våldsam och snygg

Uppdaterad 2021-09-27 | Publicerad 2021-06-30

Jason Statham i ”Wrath of man”.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Wrath of man

Regi Guy Ritchie, med Jason Statham, Holt McCallany, Jeffrey Donovan, Josh Hartnett, Scott Eastwood, Eddie Marsan, Andy Garcia.


FILMRECENSION. Glöm Aladdin, Guy Ritchie är tillbaka i finfin gangsterform.

Det känns kanske naturligt att den fjärde filmen som han gör med Jason Statham är duons bästa.

ACTION. Nåväl, det finns kanske renläriga därute som ivrigt vill påpeka att rullarna från Guy Ritchies tidiga karriär ändå måste vara bäst. Kanske kommer ”Snatch” (2000) i närheten. Dessutom återvände regissören till genren redan med sin förra film, den stjärnspäckade ”The gentlemen” förra året. Men jag kan inte minnas när jag senast satt som på nålar under en Guy Ritchie-film.

Jason Statham gör en klassisk Jason Statham-figur, en stenhård och tystlåten arbetarklasshjälte som låter nävarna tala. Den här gången spelar han Patrick Hill, som snabbt får tilltalsnamnet ”H” på sin nya arbetsplats – en firma som kör värdetransporter. Hans kompanjon ute på fältet blir den gemytlige Haiden ”Bullet” Blaire (Holt McCallany). Det dröjer inte länge förrän de blir utsatta för ett våldsamt rånförsök av maskerade män. ”Bullet” tas som gisslan och det slutar inte väl – för rånarna, som alla metodiskt skjuts ihjäl av en iskall ”H”.

Håller talangerna hemliga

Hans arbetsgivare och kollegor frågar sig vad som hände egentligen. De här egenskaperna visade aldrig ”H” under utbildningen. Efteråt är han inte intresserad av några samtal med en psykolog utan vill helst tillbaka ut på fältet. Det är uppenbart att han har en hemlig bakgrund – och ett uppdrag som han tänker slutföra.

Jason Statham och Josh Hartnett i ”Wrath of man”.

Filmen är en nyinspelning av den franska thrillern ”Le convoyeur” (2004), som inte har visats i Sverige. ”Wrath of man” är uppdelad i fyra kapitel som speglar filmens nyckelhändelser ur olika perspektiv. Det handlar inte om att vi ska få stora överraskningar i storyn, utan nya pusselbitar läggs skickligt på plats.

Pulsen ökar tack vare musiken

Filmen är våldsam och snygg, lika spännande i tillbakablickarna som under Stathams nuvarande jakt på hämnd – pulsen ökar också tack vare Christopher Bensteads musik som har ett rejält Ennio Morricone-liknande driv.

En annan viktig ingrediens är skådespelarna. Det är enormt tråkigt att McCallanys seriemördarserie ”Mindhunter” lades ner, men hans charm utnyttjas skickligt för ett särskilt syfte i den här rollen. Det är roligt att se den forne flickidolen Josh Hartnett som en av väktarna, kallad ”Boy Sweat”, en kaxig kille som när det bränner till blir fullständigt... hjälplös. Scott Eastwood är effektivt hånleende som filmens verklige skurk.

Krutröken ligger tät för det mesta. Det är testosterontungt. Och betydligt mer rafflande än något som Statham (eller Liam Neeson) har gjort de senaste åren.

Filmen har biopremiär idag, 30 juni.


Angelina Jolie i ”Those who wish me dead”.

Passa även på att se ...

... streamingaktuella actionthrillern ”Those who wish me dead” med Angelina Jolie som också bygger upp rejäl spänning.

Visste du att...

... rapparen Post Malone har en liten roll som en av rånarna?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.