’Det mesta på tv är inte bra’

Publicerad 2015-09-14

Ridley Scott sågar allt - utom regissörer från Skandinavien

TORONTO. Han har Oscarsnominerats tre gångar och räknas till en av ­världens bästa regissörer.

Men 77-årige Ridley Scott ger inte mycket för dem som kommer efter honom.

– Det finns ett undantag: Skandinavien, säger han.

Vi kommer in på ämnet när vi träffas på filmfestivalen i Toronto och pratar om vilka regissörer britten själv ser när han går på bio eller sätter sig framför tv:n.

– Jag kollar in alla och jag ser många av de bästa skandinaviska talangerna just nu. Några är fantastiskt ­intressanta och många av de bästa kommer från ­Sverige och Danmark just nu.

”Originalet var bättre”

Det är inget dåligt beröm med tanke på att det levereras av veteranen som svarat för ”Gladiator”, ”Black hawk down” och ”Thelma & ­Louise”. Men Ridley Scott är inte klar än.

– ”Män som hatar kvinnor” var en film som gjordes för två miljoner euro. Jag tyckte att den var ­briljant. Sen förvandlades den till en mycket dyr ­Hollywoodfilm. Men jag tyckte att originalet var bättre.

Generellt sägs det att det bästa Hollywood gör ­nuförtiden görs för tv.

”Snäll i underkant”

Scott håller inte med.

– Jag tittar själv på tv, som en form av inspiration och underhållning. Men det mesta på tv är inte särskilt bra. Och då är jag ändå snäll i underkant - bortsett från sport, nyheter och National geographic.

– Det som är bra med ­dålig tv är att det fått mig att börja läsa böcker igen.

Vilka unga talanger från Skandinavien gillar du?

– Jag kan inte ens uttala namnen (skratt). Men jag har nyligen anlitat dansken Kristoffer Nyholm. Tillsammans med Tom Hardy gör jag en tv-serie på åtta och en halv timme och Nyholm ska regissera.

Scott gästar filmfestivalen i Torono för att lansera ”The martian”, rymd­dramat om en man (Matt Damon) som blir ensam på Mars när en expedition går snett.

”Aldrig för dyrt”

Han tycker att filmen har ett budskap som ligger i ­tiden.

– Det är aldrig för dyrt att rädda ett människoliv och det är något vi måste göra. Det är en parallell till det som sker med alla som kommer från Syrien just nu. Många frågar sig om de vill ha muslimer i sitt land. Men människor måste hjälpa människor, ­oavsett ­problem.

Följ ämnen i artikeln