Gediget om vår största friidrottare

Så bra är filmen om Mondo Duplantis

Publicerad 2022-09-30

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Born to fly

Regi Brennan Robideaux, med Armand Duplantis, Greg Duplantis, Helena Duplantis, Sam Kendricks.


FILMRECENSION. Han är Sveriges nu största friidrottsstjärna.

Filmen om Armand Duplantis innehåller inga sensationella avslöjanden, men är ändå sevärd.

DOKUMENTÄR. Detta är historien om Armand ”Mondo” Duplantis resa till att bli världens bästa stavhoppare, fram till och med OS-guldet i Tokyo 2020.

Regissören Brennan Robideaux kommer från samma stad i USA:s sydstater som ”Mondo” och har följt honom sedan high school-tiden. Dessutom har familjen Duplantis filmat flitigt ända från ”Mondos” barndom, när han började försöka sig på stavhopp på familjens bakgård.

Från stavhoppsmattan till bio. Dokumentären om Armand Duplantis har biopremiär 30 september.

I USA är inte friidrott lika stort som i Europa. Om man inte lyckas i ett OS. Greg Duplantis missade med en hårsmån att kvalificera sig dit och där tog hans karriär slut. Man skulle kunna tro att han förverkligar sina drömmar genom att piska sonen att bli ännu bättre. Men så enkelt är det nog inte. För ”Mondo” är det en livsstil att ägna sig åt det som gav hans far så mycket glädje – tills han missade OS, i alla fall.

Här finns starka scener. När Greg funderar över att han aldrig riktigt kommit över OS-missen. När ”Mondo” besegrar sin idol, fransmannen Renaud Lavillenie, och denne inser att världen har fått en ny stavhoppskung. När ”Mondo” morgonen innan han vinner OS-guld faller i tårar när han berättar om vad föräldrarnas stöd har betytt för honom.

Ett gediget porträtt av vår nu största friidrottsstjärna.

Filmen visas på bio.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

LÄS VIDARE