Gammel och Ramqvist gör film ihop

Publicerad:
1 av 3
Moa Gammel.

FILM

Efter succén med "Jordskott" ger sig skådespelaren Moa Gammel i kast med en filmatisering av Hjalmar Söderbergs pjäs "Gertrud" tillsammans med författaren Karolina Ramqvist.

Med tv-succén "Jordskott" och långfilmer som "Tommy" och "Kärlek deluxe" bakom sig är Moa Gammel ett känt ansikte för en svensk publik. Mindre känt är att hon har varit kreativ producent för flera filmer ("Känn ingen sorg" och "Tommy") och nu även axlat rollen som manusförfattare.

Tillsammans med författaren Karolina Ramqvist skriver hon på ett långfilmsmanus som är baserat på Hjalmar Söderbergs pjäs "Gertrud" från 1907.

– Det var min idé, jag gjorde en modernisering av grundmanuset och nu skriver Karolina vidare med input från mig. Det är jättekul att jobba med Karolina, jag älskar hennes sätt att skriva och tolka kvinnliga karaktärer, säger Moa Gammel.

Nutida drama

I stället för under tidigt 1900-tal utspelar sig den bearbetade versionen i ett nutida, svenskt "community" i Los Angeles. Gammel är även kreativ producent för filmen och att arbeta bakom i stället för framför kameran är något hon vill fortsätta med.

–Jag känner mer och mer att jag vill både skriva och producera för det är så fantastisk givande att vara med och skapa helheten och inte bara en liten del, säger Moa Gammel.

Att det blir en andra säsong av SVT-succén "Jordskott" hoppas Moa Gammel på lika mycket som fansen.

– Jag vet att de sitter och skriver på säsong två, men vi har inte fått "green light" från SVT än. Förhoppningsvis blir det av och utifrån det som Henrik berättat blir det riktigt spännande. De siktar på att göra en ännu bättre säsong än den förra, så det är skyhöga ambitioner.

TT

Publicerad: