Låtsaskärlek och självhat i irländsk dramakomedi

”Dating Amber” – om att vara homosexuell i 90-talets Irland

Publicerad:
”Dating Amber”
”Dating Amber”

FILM

Dating Amber

Regi David Freyne, med Fionn O'Shea och Lola Petticrew m fl

FILMRECENSION De homosexuella tonåringarna Eddie och Amber bestämmer sig av ren överlevnadsinstinkt för att låtsas vara ihop.

DRAMA/KOMEDI "Dating Amber" är baserad på regissören David Freynes egna erfarenheter av att växa upp i ett djupt katolskt Irland och kämpa med – och mot – att vara gay på 90-talet. Tonåringarna Eddie (Fionn O'Shea) och Amber (Lola Petticrew) är båda homosexuella, och trots att ingen av dem har kommit ut regnar bög- och flatskämten över dem. För att passa in försöker Eddie låtsas vara intresserad av att hångla med tjejer bakom hörnet på skolgården, utan större framgång.

Det är när de två av ren överlevnadsinstinkt bestämmer sig för att låtsas vara ihop som de hand i hand kan gå rakare genom skolkorridorerna. Har någon att prata med, och som alltid har deras rygg. Någon att gå på livets första gaybar med.

"Dating Amber" är lite väl quirky emellanåt, men vänskapen som växer fram mellan Eddie och Amber värmer, gör en feelgoodglad och alldeles lagom tårögd – samtidigt som det svarta i Eddies självhat skär i hjärtat. 

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN