Stressad snabbspolning genom rockikonens liv

Dokumentären om Ronnie James Dio är informativ men bränner sällan till på allvar

Ronnie James Dios änka Wendy (till höger) är en av filmens producenter.
Ronnie James Dios änka Wendy (till höger) är en av filmens producenter.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Dio: Dreamers never die

Regi Don Argott och Demian Fenton, med Ronnie James Dio, Wendy Dio, Jack Black, Rob Halford, Tony Iommi och Geezer Butler, mfl.


FILMRECENSION. Mon Dio, vad det går undan när ett (hård)rockliv ska sammanfattas på strax under två timmar.

Dokumentären om Ronnie James Dio har onekligen sina poänger, men det stressade tempot och den vördnadsfullt piedestalplacerande tonen sänker upplevelsen.

DOKUMENTÄR. För många inom hårdrocksvärlden har Ronnie James Dio (född Ronald James Padavona, 1942–2010) något av helgonstatus. Den kortväxte mannen med en röst större än Los Angeles county, som lyckades träffa succétian inte mindre än tre gånger – först med Rainbow och Black Sabbath, och senare med gruppen som bar hans efternamn.

Och helt uppenbarligen har han samma, ohotat aktade, position för regissörerna Argott och Fenton, som tillsammans med diverse kollegor från musikbranschen och en typiskt övertaggad Jack Black tecknar ett kronologiskt idolporträtt över musiklegendaren som gjorde regnbågar och magiska berg till fullt rimlig rockfernissa.

Det gäller att spänna fast säkerhetsbältet, för här berättas det snabbt. Varenda steg i karriären – från debuten som sångare och trumpetare i The Vegas Kings 1957 fram till hans tragiska död i magcancer för tolv år sen – ska redovisas, vilket lämnar liten plats för fördjupningar.

På så sätt blir ”Dio: Dremers never die” något av en bild- och tonsatt Wikipediasida. De oväntade avstickarna från kronologin är få och potieniellt heta potatisar får svalna i förbifarten eller skrockas bort med överslätande plattityder (”det var ju så länge sen”, ”på åttiotalet gillade många näsgodis”).

För en mer inträngande, och därmed rättvis, bild av Dios liv och karriär rekommenderas i stället den utmärkta biografin ”Rainbow in the dark…”, som släpptes på svenska förra året.

”Dio: Dreamers never die” har premiär den 28/9 och visas över hela landet av Folkets hus och parker.

Ronnie James Dio på scen tillsammans med Black Sabbath-förlängningen Heaven & Hell på Sweden Rock Festival 2007.
Ronnie James Dio på scen tillsammans med Black Sabbath-förlängningen Heaven & Hell på Sweden Rock Festival 2007.

Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE