Sjöbergs filmdebut – som ’terror-Rickard’

Av: Helena Trus

Publicerad:

FILM

"Postkodmiljonären"-programledaren spelar sig själv i skräckkortfilm

1 av 5

Här väser, viskar och skriker Rickard Sjöberg i tv-rutan.

Därför spelar "Postkodmiljonären"-programledaren sig själv i ny skräckfilm.

– Det var lätt att hitta vreden i mig, säger han.

Under elva år har vi vant oss  vid en glad och positiv Rickard Sjöberg i  program som "Postkodmiljonären" .

Nu visar han upp en oväntad sida.

Kortfilmen "Paralys" är en av fem som valdes ut  i satsningen på skräckfilm i femminutersformat som Filminstitutet drog igång tillsammans med Film i Skåne, Film Väst, Filmregion Stockholm-Mälardalen och Filmpool Nord.

Den handlar om en ung flicka, som ligger i tv-soffan och tittar på "Postkodmiljonären" med programledaren Rickard Sjöberg, som i i filmen till en början spelar sig själv.

”Inspelningen var galen”

Hon vaknar sedan upp i ett limbotillstånd där mardrömmen tar fysisk form i rummet. På tv:n ser hör hon hur Rickard börjar väsa, viska och skrika samtidigt som en nattmarakaraktär kryper ut mot henne ur kakelugnen.

– Inspelningen var galen. Att vara terror-Rickard skiljer sig från att vara Mr. nice guy i tv, som folk är mer vana vid. Jag hade lätt att hitta vreden i mig själv, säger Rickard Sjöberg.

Kortfilmen är en iscensättning av en sömnparalys, ett förlamande tillstånd som kan uppkomma när man håller på att somna eller vakna.

– Jag har alltid varit facinerad av sömnparalys och det är en väldigt bra set up för en film. Jag vill inte låta som en galning nu, men jag har varit med om det här själv, men givetvis inte i samma skala som i filmen.

Gav mersmak

Jag vaknade upp och kunde inte röra mig men ser Rickard Sjöberg på tv:n och tror att han pratar med mig (skratt). Så det är jättekul att han tackade ja, han gjorde sin roll väldigt bra, säger Björn Fävremark, som står för manus och regi tillsammans med John Boisen.

– De flesta brukar förknippa mig med något roligt och positivt, så det är kul med någon som hade en fruktansvärd upplevelse av mig, säger Rickard och skrattar.

Efter inspelningen fick han mersmak för skådespeleriet.

– Skådespeleri är ju roligt. Det är kul att kliva in i en helt annan roll. Det skulle jag gärna göra mer av. Men det är väl en åldersgrej, att man inte tar sig själv på så stort allvar och tackar ja till mer saker, jag har inte så mycket att förlora., säger Sjöberg.

Filmen ska nu visas upp på flera filmfestivaler.

–  Sen kan det bli SVT eller om vi släpper filmen på nätet. Det är alltid kul om filmen sprids, säger Björn Fävremark.

Publicerad:

LÄS VIDARE