Tre filmer som gör oss alla lite smartare

Stor bredd bland dokumentärer som berikar våra liv

”Tiny Tim – king for a day”.

KRÖNIKA. Det finns filmer som tar oss långt bort, kanske till en värld av feer, som i streamingaktuella "Artemis Fowl".

Sedan finns det filmer som visar oss verkligheten vi befinner oss i.

Här är tre aktuella dokumentärer som gör oss lite smartare.

Bioaktuella "Tiny Tim – king for a day" följer ett bekant mönster inom genren. Tanken är att vi ska lära oss mer om något vi kanske inte riktigt har koll på, i detta fall en bisarr artist som blev ett fenomen i slutet på 1960-talet i amerikansk tv. Tiny Tim var en mycket egensinnig person som spelade banjo och sjöng med falsettröst. Han gav ett tvetydigt intryck på många sätt, även sexuellt, och blev en tragisk figur som desperat försökte hitta nya framgångar efter att hans 15 minuter var förbi.

Regissören Johan von Sydow har intervjuat personer i Tinys närhet och går igenom artistens historia, från vaggan till graven, med gott om arkivklipp. Filmen är tillägnad Malik Bendjelloul som gjorde stor succé med en annan musikdokumentär med internationellt tilltal, "Searching for Sugar Man" (2012).

”Andrej Tarkovskij – en filmares bön”.

Ett mycket smalt syfte

"Andrej Tarkovskij – en filmares bön", som även den har biopremiär den här veckan, väljer en annan väg. Det är inte en film som vill berätta om något obekant för så många som möjligt. Om du vill veta mer om den ryske regissören Andrej Tarkovskij, hans filmer och kanske hur det var att arbeta i Sovjetunionen på 1960- och 1970-talen får du söka dig någon annanstans (och det finns andra dokumentärer, exempelvis en tysk film från 1988 som handlar om hans exil och sista år i livet). Tvärtom är syftet här mycket smalt.

Filmen är gjord av hans son Andrej som har grävt fram gamla ljudinspelningar med pappan där han utvecklar bland annat sin syn på andlighet. Här finns även inläsningar av farfar Arsenijs dikter. Visst får vi klipp från Tarkovskijs verk, men inga intervjuer. Filmen är kanske främst kompletterande material för kritiker och akademiker, samt Tarkovskijs trognaste fans.

”David Attenborough: Ett liv på vår planet”.

Talar direkt in i kameran

Den Netflixaktuella "David Attenborough: Ett liv på vår planet" vänder sig tvärtemot till en så stor publik som möjligt och berättar egentligen inte om något som är okänt. Den brittiske filmaren är en av världens mest berömda personer och i den här dokumentären talar han direkt in i kameran till oss. Han har två ärenden: dels att ta oss med på den fantastiska resa jorden runt som har varit hans liv från 1950-talet och framåt, dels att varna för de klimatförändringar som människan har orsakat.

Vi får se den sortens häpnadsväckande bilder av natur och djurliv som alltid har hänfört oss i Attenboroughs tv-serier, som ett sätt att motivera oss. Vi måste skrida till handling och rädda vår värld. Det främsta syftet i den här filmen är inte mer kunskap, utan att vi agerar.

Filmerna skiljer sig åt i stil och syfte och är inte för alla. Men de berikar våra liv.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln