Spretigt men intressant om alla verkliga Bond

’The other fellow’ handlar om männen som delar namn med 007

Publicerad 2023-02-03

James Hart (före detta Bond) och Gunnar James Bond Schäfer.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

The other fellow

Regi Matthew Bauer.


FILMRECENSION. De heter alla Bond, James Bond.

De dras med ett av världens mest berömda namn, på gott och ont.

Den här dokumentären har varken biljakter eller Q:s uppfinningar, men blir ändå förvånansvärt engagerande.

DOKUMENTÄR. Nej, den här filmen handlar inte om 007, utan ”den andre killen”.

Titeln är en referens till en av de bästa Bondfilmerna, ”I hennes majestäts hemliga tjänst” (1969). Det var där som den australiske modellen George Lazenby hade den otacksamma uppgiften att ersätta Sean Connery som James Bond.

När Lazenbys Bond redan i första scenen hamnar i knipa säger han med en blinkning till oss i publiken: ”Det här hände aldrig den andre killen”.

Regissören Matthew Bauers dokumentär (som även är hans regidebut) tar sig an en uppgift som ärligt talat inte låter särskilt spännande. Hur ser livet ut för en grupp män som heter James Bond på riktigt?

På äkta 007-manér har Bauer tagit sig till olika länder och miljöer för att träffa dem. Där finns bland annat en amerikansk oljegubbe i cowboyhatt, en homosexuell teaterman i New York och en före detta fånge som har varit mordanklagad.

Driver 007-museum i Nybro

Den mest färgstarka bekantskapen gör Bauer med en svensk, Gunnar Schäfer, som är den ende i gänget som har tagit namnet James Bond. Schäfer, som driver ett 007-museum i Nybro (och har intervjuats många gånger i svenska medier), är besatt av Ian Flemings skapelse.

I filmen kopplar han samman det med att hans far försvann när Gunnar var barn och att han sökte en fadersgestalt. Han läste Flemings böcker och drömde sig bort till Bonds farliga värld. När filmerna kom fördjupades intresset.

Idag är 007 helt enkelt hans liv. Det är blodigt allvar, men samtidigt också mycket kitsch i form av leksaker och 007-pizzor.

James Bond från New York gör kasinoreklam.

De som har hetat Bond sedan födseln har ofta haft negativa upplevelser av det. Det är svårt att få en epostadress godkänd. Ständiga reaktioner på namnet, särskilt varje gång en ny Bondfilm har premiär.

De flesta är dessutom djupt ointresserade av filmerna och böckerna... samtidigt som de väljer att inte ta ett nytt namn. Det gäller inte minst teatermannen i New York, som i ena stunden gnäller på sitt namn, i andra stunden medverkar i reklamfilmer där han tjänar pengar på namnet.

Mörk och märklig historia

Visst finns det undantag. James Hart brukade heta Bond i efternamn, men bytte eftersom han inte ville bära rollfigurens ”bagage”. Vi får även veta mer om ornitologen vars namn Ian Fleming använde för sin agent.

Och så får vi en rejält mörk och märklig historia om hur namnet James Bond användes för att dölja en pojkes verkliga identitet under flykten från hans farliga pappa.

Fram växer tankar kring vilka värderingar och förväntningar som finns i ett namn. Djuplodande är det inte, men tillräckligt många spretiga, intressanta människoöden.

Och visst är det en snygg dokumentär, med tanke på att inget ur Bondfilmerna har använts. Musik, bilder och miljöer påminner om den ”äkta varan”, samtidigt som filmen står med båda fötterna på jorden, där alla verklighetens James Bond har sin vardag.

Filmen har biopremiär på fredag, 3 februari.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.