Enkelt men charmigt retromysterium

Så bra är ”LasseMajas detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet”

Publicerad:
Uppdaterad:
Polly Stjärne och Nils Kendle.
Foto: SF Studios.
Polly Stjärne och Nils Kendle.

FILM

FILMRECENSION Moa Gammel har tagit över regissörsstolen efter Josephine Bornebusch – och bytt ut ljust och modernt mot småmurrigt och retro, i den sjätte filmen om LasseMajas detektivbyrå.


LasseMajas detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet
Regi Moa Gammel Ginsburg, med bl a Nils Kendle, Polly Stjärne, Tomas Norström, Tomas von Brömssen, Alexej Manvelov, Anna Bjelkerud, Ulla Skoog, David Wiberg och Rani Pyne.


FAMILJEFILM Författaren Martin Widmarks och illustratören Helena Willis berättelser om skolbarnen Lasse och Maja, som driver en detektivbyrå i den pittoreska men brottshärjade lilla staden Valleby (tänk familjeunderhållningens motsvarighet till det blodstänkta grevskapet i den seglivade brittiska deckarserien ”Morden i Midsomer”), har sedan den första boken kom ut 2002 vuxit till en rejäl franchise. Med dryga 40-talet böcker av olika slag, diverse spel, en julkalender i SVT (2006) och flera långfilmer.
Den här sjätte i ordningen har regisserats av Moa Gammel, som är mest känd som skådespelerska (och då kanske framför allt för sin huvudroll i SVT-serien ”Jordskott”). Nils Kendle och Polly Stjärne är nya i huvudrollerna som Lasse och Maja, men Tomas Norström – den enda konstanten i alla filmatiseringar hittills – spelar som vanligt Vallebys polismästare.
Den här gången kretsar mysteriet som ska lösas kring två tågrån; ett som redan har skett och ett som kan komma att ske. En dömd och fängslad tågrånare med öknamnet Marsipanen (Alexej Manvelov), som egentligen heter Ferdinand Fransson, har rymt från fängelset. Polisen fruktar en repris av hans förra tågrån, då ett nytt kassaskåp fullt med pengar snart ska transporteras. Men Ferdinands dotter Klara (Rani Pyne) är övertygad om att hennes pappa tvärtom är oskyldig till rånet han dömdes för – och nu tänker bevisa sin oskuld.
Klara kontaktar LasseMajas detektivbyrå för att få hjälp, och Lasse och Maja bestämmer sig – trots att den aggressiva polischefen i närliggande Kristinelund (Anna Bjelkerud), som föraktar barn i allmänhet, officiellt har satt p för deras detektivarbete – för att ta sig en närmare titt på några av Ferdinands gamla kollegor vid järnvägen.
Vem av dem är den verkliga tågrånaren?
Diverse kända ansikten dyker upp i de för konceptet typiska kufiska birollerna (bland andra Tomas von Brömssen, Ulla Skoog och David Wiberg), men i jämförelse med den förra filmen, som Josephine Bornebusch regisserade, är looken en helt annan.
Här är det inte ljust och fräscht och modernt utan retro, med vissa Wes Anderson-kvaliteter. Miljöer, kostymer, fordon och färgsättning andas gamla Sverige.

Storyn är inte speciellt avancerad, och vissa grepp känns som budgetrelaterade lösningar – men man får behagliga vibbar av den sorts tidlösa, klassiska barnkultur som är tämligen charmig i all sin enkelhet.


LasseMajas detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet” har biopremiär den 7 februari

Se det här också: Även i ”Sune – best man” gör Tomas von Brömssen en fin birollsinsats.


Visste du att... Anna Bjelkerud spelade mamman till Moa Gammels karaktär i ”Jordskott”?


Just nu... är Alexej Manvelov på gång som en av huvudrollsinnehavarna i C Mores och TV4:s ”Top dog”, baserad på Jens Lapidus böcker. Premiär blir det senare i år.


Publicerad:

LÄS VIDARE