Djupt upprörande om fransk pedofilpräst

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
”I guds namn”.
Foto: Edge Entertainment.
”I guds namn”.

FILMRECENSION François Ozons ”I guds namn” är en lång, nykter och kontrollerad, men också moraliskt rasande, uppgörelse med pedofili, övergrepp och ryggradslöshet inom den katolska kyrkan.


I guds namn
Regi François Ozon, med bl a Melvil Poupaud, Denis Ménochet, Swann Arlaud, François Marthouret, Bernard Verley, Josiane Balasko och Aurélia Petit.


DRAMA François Ozon har arbetat utanför sin komfortzon med den här nyktra, kontrollerade och metodiska, men också djupt moraliskt upprörda verklighetsbaserade filmen om en pågående pedofilskandal inom den katolska kyrkan.
Melvil Poupaud spelar Alexandre Guérin. En troende fembarnsfar och bankir som blir chockerad när han inser att prästen som utnyttjade honom när han var en pojke – Bernard Preynat (Bernard Verley) – fortfarande jobbar med barn.
Alexandre tar kontakt med kardinal Barbarin (François Marthouret), och får under ett möte konfrontera sin plågoande. Men trots att denne erkänner vidtar kyrkan inte några åtgärder, och Alexandre bestämmer sig för att försöka få fler offer att tala ut.
Under en nästan stafettliknande form tar andra mäns berättelser vid. I centrum, vid sidan av Alexandre, står främst ateisten François (Denis Ménochet) och den både kroppsligt och själsligt trasiga epileptikern Emmanuel (Swann Arlaud). Men det visar sig finnas oerhört många fler, när en onlinebaserad rörelse fullkomligt exploderar av vittnesmål.
”I guds namn” har en blodig speltid på 137 minuter, men den här vedervärdiga historien – som på många sätt påminner om den i Tom McCarthys ”Spotlight”, även om fokus där låg på de grävande journalisterna snarare än på offren – förtjänar att inte hastas igenom.
Man blir VANSINNIG på att sådant här kan få hända. Om och om igen inom den katolska kyrkan.


”I guds namn” har biopremiär den 22 november.

Publicerad:

LÄS VIDARE