Mejla

Jan-Olov Andersson

Kulturministern tycks direkt olämplig att ha ansvar för filmpolitiken

Publicerad:
Uppdaterad:

Kulturminister Amanda Lind hade chansen.
Men när budgeten presenterades, införde hon inte den produktionsrabatt för svensk film och tv som övriga Europa har. Som den miljöpartist hon är, tycker hon alltså det är bättre att svenska filmare fortsätter flyga kors och tvärs till utlandet.

Kulturminister Amanda Lind.
Kulturminister Amanda Lind.

Ett så kallat produktionsincitament (incitament = stimulansåtgärd) finns i 27 EU-länder. Sverige, Danmark och Luxemburg tillhör undantagen. Denna 25-procentiga skatterabatt är skälet till att svenska film- och tv-produktioner under senare år allt oftare ägt rum i länder som till exempel Litauen, Tjeckien eller Ungern. Det blir billigare att flyga våra kunniga filmarbetare och skådespelare kors och tvärs genom Europa i stället för att spela in på hemmaplan. Fast kanske inte så miljövänligt…

Att nya ”Utvandrarna”, Hannes Holms Karl-Bertil Jonsson-film och SVT-serien om Haijby-affären produceras i Sverige, beror enbart på att coronapandemin gjort utländska inspelningar osäkra och/eller omöjliga. När och om pandemin avtagit, kommer svenska filmarbetare och skådespelare åter att vallfärda utomlands.

En statlig utredning rekommenderade redan 2017 att Sverige skyndsamt borde införa produktionsincitamentet som innebär att staten betalar tillbaka 25 procent av vad film- och tv-produktioner spenderar. Det är en näringspolitisk åtgärd. De av branschen föreslagna 300 miljonerna kan ge fyrdubbelt tillbaka, när en stor inspelning sätter snurr på ekonomin kring hotell, restauranger och så vidare.

Många länder satsar extra mycket i coronatider.
Film- och tv-branschens makthavare skrev i augusti ett öppet brev till finans-, närings- och kulturministern med många bra argument varför detta var viktigt.
Efter ett rekorddåligt år för svensk film i fjol, behövs allt tänkbart stöd.

Biobesöken för svensk film minskade kraftigt. Konkurrensen från strömningsplattformarna fortsätter öka.

Men när budgeten häromdagen presenterades – inget produktionsincitament.

Över huvud taget undrar man ju om Amanda Lind är så lämpad att ha hand om de områden – kultur och idrott – som hon är ansvarig för.

Filmbranschen skriker efter stöd. För att inte tala om teaterbranschen och idrottsrörelsen, som förgäves väntat på besked rätt länge nu när de ska få släppa in mer än 50 personer på sina teatrar eller arenor. Många, med Jonas Gardell i spetsen, har skrivit kloka debattinlägg i den här frågan. Han ville till och med avsätta henne som kulturminister. Något hon mest skrattade bort.

Fast när det gäller film, blir man inte förvånad. Man kan snarare tycka att hon hela tiden varit direkt olämplig att ha ansvar för filmpolitiken. Film står inte högt på vår kulturministers agenda. På Guldbaggegalan i vintras erkände hon ju att hon inte hade sett en enda av de nominerade filmerna…

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

LÄS VIDARE