Animerade ”Eldsjäl” brinner med varm feministisk glöd

Georgia rycker ut.
Georgia rycker ut.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Eldsjäl

Regi Theodore Ty/Laurent Zeitoun, med röster av Happy Jankell, Tuva Skarby, Edward af Sillén, Carlos Romero, Freddy Åsblom, Joanna Perera.

ANIMERAD Tonårsflickan Georgia vill bli brandsoldat, men hon bor i New York 1930 och då får inte kvinnor göra det jobbet. Hennes pappa, som en gång var berömd brandman, är dessutom överbeskyddande och vill inte utsätta henne för fara.

Men det är kris. En mystisk pyroman härjar på Broadways teatrar, och hundratals brandmän har försvunnit. Den skumme borgmästaren vill vinna nyval och måste stoppa bränderna. Så pappa Shawn övertalas att komma tillbaka och Georgia klär ut sig till Joe. Manlighet byggs med mangomuskler, humor och hundhår.

Hon blir en av fyra i den lilla udda styrkan som ska rädda New York. De komiska bifigurerna har fått ovanliga egenheter för att visa att alla har något att bidra med. Även Georgias gulliga hund, som ofta svimmar nervöst.

Det här kanadensiska äventyret är gjort för att visa att kvinnor kan. På många vis. ”Eldsjäl” brinner med en feministisk glöd, men satsar också mycket på spänning och action i välgjord animering.

”Eldsjäl” visas på bio.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN