Skräckdokumentär om ryska homoförföljelser

Publicerad:
Uppdaterad:
”Welcome to Chechnya”.
Foto: HBO Films.
”Welcome to Chechnya”.

FILM

FILMRECENSION Ett medeltida mörker kombineras med banbrytande digital teknik, i David Frances dokumentära skräck om utrensningen av hbtq-personer i Tjetjenien.


Welcome to Chechnya
Regi David France, med David Isteev, Maxim Lapunov, Olga Baranova.


DOKUMENTÄR David Frances dokumentär ”Welcome to Chechnya”, om utrensningen av homosexuella i den ryska delrepubliken Tjetjenien och om de aktivister som gömmer och hjälper människor ut ur landet, börjar med att David Isteev – krishanterare inom det ryska hbtq-nätverket – får ett samtal från en kvinna som behöver akut hjälp. Hennes farbror har fått reda på att hon är gay, och nu kräver han sex i utbyte mot tystnad. Alternativet är att han berättar vad han vet för kvinnans pappa, som är en högt uppsatt ämbetsman som kommer att döda henne om han får reda på sanningen. Eftersom homosexualitet ”är en skam som bara kan tvättas bort med blod”.
Det är en inledning som direkt sätter tonen för det här skakande dokumentet. En bisarr skräckhistoria som förmedlar ett medeltida mörker – tortyr, våldtäkter, kidnappningar, angiveri och förföljelser sanktionerade av den ryska regeringen – med hjälp av banbrytande teknik, där ”digitala ansiktstransplantationer” har använts för att skydda identiteterna på de medverkande.
Fasansfullt.


”Welcome to Chechnya” finns på C More, samt som hyrfilm på andra streamingtjänster.

Publicerad:

LÄS VIDARE