Effektfull ny version gör om klassisk barnbok

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Dixie Egerickx spelar Mary.
Foto: SF Studios
Dixie Egerickx spelar Mary.

Den hemliga trädgården
Regi Marc Munden, med Dixie Egerickx, Colin Firth, Julie Walters, Amir Wilson, Edan Hayhurst.

DRAMA Sorg, sjukdom och oälskade barn är teman i Frances Hodgson Burnetts roman som kom 1911. Boken har filmats flera gånger. Nu är handlingen flyttad till 1947. 10-åriga bortskämda Mary blir föräldralös i Indien och skickas till England för att leva med sin förmögna morbror lord Craven (Colin Firth). Firth är pålitligt sevärd, liksom Julie Walters som den barska husföreståndaren.
Intrigen är omgjord med mycket mer dramatik och en ny spännande final. Godset Misselthwaite i Yorkshire är rena spökhuset, och den bittre lord Craven är närvarande genom hela berättelsen till skillnad från tidigare versioner. Här finns också en ny bakgrund till hans hustrus död, och om relationen till hennes syster, Marys mamma.
Kvar finns den magiska trädgården, som lyser på bioduken och digital teknik ger skjuts åt både växter och en allvetande rödhake.

Barn som vant sig vid att befalla tjänstefolk får lära sig ödmjukhet och att fixa saker själva. Vuxna som försummat barn i sin iver att skydda dem från världen får en tankeställare.
Starka känslor. ”Den hemliga trädgården” anno 2020 ser till att ingen missar vad lektionen handlar om. Effektfullt, på alla sätt och vis.

Publicerad: