Gott hantverk – men alldeles för utdraget i ”Fast & furious: Hobbs & Shaw”

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Fast & furious: Hobbs & Shaw

Regi David Leitch, med Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby, Helen Mirren, Eddie Marsan.

thriller

En spin off-film som lika gärna kunde ha hetat ”Fast & furious 8,5”.

Mycket action, maffiga effekter – men som helhet blir det för mycket.

En franchise där man åtminstone inte krånglar till det för mycket, som i Marvel Cinematic Universe.

Det här må kallas för en spin-off-film, men den kunde lika gärna ha hetat ”Fast & furious 8,5”. För med Paul Walker (1973-2013) borta för gott efter bilkraschen som tog hans liv och Vin Diesel, tack-och-lov, borta från åtminstone den här filmen, är det seriens numera största tillgångar – Dwayne Johnson och Jason Statham – som dominerar.

Johnsons DSS-agent (förkortningen står för Diplomatic Security Service) Luke Hobbs i Los Angeles och Stathams före detta legoknekt Deckard Shaw i London är dödsfiender. Nu tvingas de samarbeta för att stoppa en på gränsen till omöjlig-att-besegra-skurk med övernaturliga krafter (Idris Elba) och ett virus som hotar att förgöra hela mänskligheten. Mer än så behöver inte avslöjas, sedan rullar det på i ett rasande tempo med bil- och mc-jakter, skottlossning, slagsmål, helikopterjakter, drönarjakter och allt möjligt annat i två timmar och en kvart.

Inte konstigt att just Johnson och Statham får en spin-off-film.

Johnson är en åtminstone något mer uttrycksfull skådespelare än man anar om man lite enkelspårigt bara ser till hans wrestlingbakgrund och kroppshydda.

Han utstrålar också alltid en slags sympatisk behaglighet. Statham är en bättre karaktärsskådespelare än han kanske själv vet om, han har bara tagit den enkla vägen i karriären och gjort stereotypa skurk- eller hjälteroller.

Lägg till Idris Elba, som kan göra mycket av de mest schablonmässigt skrivna rollerna, och Vanessa Kirby (tv-serien ”The crown”) som tuff MI6-agent och syster till Luke Hobbs. Skådespelarna är det inget fel på. Inte på en del humoristiska replikskiften heller.

Filmerna i den här serien brukar pendla mellan och . Rent hantverksmässigt finns inget att klaga på. Snarare tvärtom, man kan bli imponerad av stuntmännen och -kvinnorna och effektmakarna.

Men den här gången blir bara för mycket. För utdraget. För otroliga actionsekvenser. Och sista halvtimmen för mycket Hawaii-exotism, som anspelar både på rollfiguren Luke Hobbs och Dwayne Johnsons egen bakgrund.

SE OCKSÅ: ”Spider-Man: Far from home”. Serietidningsaction som är ungefär lika välgjord och verklighetsfrämmande.

VISSTE DU ATT… det redan finns långt framskridna planer på både del 9 och 10 i ”Fast & furious”-serien?

JUST NU… förbereder sig Vanessa Kirby för Björn Runges kommande film, sci fi-dramat ”StarDream”.

Publicerad: