Ytlig film med bilder som bränner sig fast

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

DRAMA

Pool

Regi Anders Lennborn, med Niclas Gillis, Natacha Guyon, Moa Garpendal.

Medan Ulf Lundells ”Jack” blev film tämligen direkt, har det dröjt 27 år innan någon har tagit sig an nästa generations kultförfattare Per Hagman.
Fast filmversionen av ”Pool” är kongenial – precis lika ytlig som boken.

För mig var det självklart att fem år äldre Ulf Lundells ”Jack” (1976) blev min generationsroman. Hög igenkänningsfaktor på ett dekadent liv i Stockholm man som bonnläpp från östgötaslätten önskar man hade upplevt de åren. Förstärkt av att man även gillade Lundells musik.
Blev förstås nyfiken när 14 år yngre Per Hagman blev sin generations kultförfattare med ”Cigarett” (1991). Men den gav mig absolut ingenting. Bara yta. Uppföljaren ”Pool” två år senare orkade jag inte läsa färdigt.
Efter att ha sett Anders Lennbergs filmversion, snabbläser jag om boken. Filmen följer boken ganska exakt. Historien utspelas mestadels på Franska rivieran, där unge Johan (Niclas Gillis) mot sex låter sig försörjas av bedagade och halvt alkoholiserade före detta filmstjärnan Celeste (Natacha Guyon). Han bor i hennes hus i Villefranche. Och umgås med bögkompisarna Kurt (Nino Wongchaiseree) och Balthazar (Jimmy Welleby) i Nice. Den förstnämnda försörjs av Celestes make Jules (David Asavanond), som han förstås ligger med. Balthazar pratar om att på rivieran lever de unga vackra på de äldre. Osäkert om han verkligen gör det eller bara pratar om det.
Johan dagdrömmer också, i återblickar, om ett destruktivt förhållande i tonåren med en jobbig tjej (Moa Garpendal) som led av psykisk ohälsa.
Det händer inte så mycket. Man längtar efter att de gåtfulla människorna ska få mer liv. Att man ska få en förklaring till dem. Det får man aldrig. Inte i boken heller. Men den är mer lättläst i dag, än då. Fast ytlig, med (medvetet?) obefintliga personporträtt.
Skådespelarna är föga uttrycksfulla, med undantag för Garpendal. Ändå har filmen något jag sugs in i och börjar gilla. Allt från fotot och den dekadenta stämningen till elgitarrslingorna som förmedlar ångest. Några bilder bränner sig verkligen fast.
Vete fan hur det gick till att gilla en ytlig film efter en så ytlig bok. För det kan väl ändå inte vara så enkelt som att man får förflyttas till Franska rivieran, i tider när hela Europa är stängt…

Streama även och se…

…Jan Halldoff-filmatiseringen av Ulf Lundells ”Jack”. Stjärnspäckat med Göran Stangertz, Kjell Bergqvist, Örjan Ramberg och Gunnel Fred. På SF-kanalen.

Visste du att…

…nätfilmtidningen POV (Point of View), povfilm.se, har en läsvärd filmdagbok av Anders Lennborn om hur det gick till att filma ”Pool”?

Publicerad: