Spelar huvudrollen – mot sin mamma

Tilda och Honor Swinton om att göra ”The souvenir”

Publicerad:
Tilda Swinton med dottern Honor Swinton Byrne.
Foto: Andreas Rentz / Getty Images Europe
Tilda Swinton med dottern Honor Swinton Byrne.

FILM

BERLIN. Regissören Joanna Hogg och skådespelaren Tilda Swinton har varit bästa vänner sedan de var 10 år.

Nu skulle de filma ihop för första gången sedan 1986. Tilda Swinton skulle spela mamman i ”The souvenir”.

Men vem skulle spela dottern? Det blev Tilda Swintons egen dotter Honor.

– Jag hälsade på hemma hos dem i Skottland när det slog mig. Honor är perfekt att spela filmens version av mig som ung, säger Joanna Hogg.

”The souvenir” handlar om Julie som utbildar sig på filmskola i London på 1980-talet. Hon möter en lite äldre man som verkar ha koll på allt. Filmen har drag av thriller, och bygger på Joanna Hoggs egna erfarenheter.

Men Honor Swinton Byrne i huvudrollen fick inte veta vad filmen handlade om. Hennes motspelare Tom Burke visste en grundintrig, men Honor fick informationen bit för bit, dag för dag. Mycket improvisationer och känslor.

– Jag hade rekommenderat alla Honors kompisar för rollen, men bara de som inte vill bli skådespelare, säger Tilda Swinton, 58. Honor har heller inga ambitioner att fortsätta skådespela. Hon har gjort den här rollen och ska spela med i del 2, men efter det har hon andra planer.

Fick hon några råd?

– Jag har guidats av mamma och Joanna hela mitt liv, säger Honor Swinton Byrne, 21. Det var ett spännande ständigt pågående äventyr att filma på det här sättet.

Foto: NICOLA DOVE
Tilda Swinton till vänster mot dottern Honor Swinton Byrne.

– Honor är en färdig formad människa. Hon behöver inga råd och jag skulle aldrig våga ge henne det. Vi råkar vara mamma och dotter, men vi spelar en annan mamma och dotter i filmen, säger Tilda Swinton.

”The souvenir” är inspelad i kronologisk ordning. I sommar filma del 2, inspirerad av fortsättningen på Joanna Hoggs eget liv.

– Jag vet inte själv hur nästa film blir eller vad som händer. Det ska bli mycket intressant, säger Joanna Hogg.

Publicerad:

LÄS VIDARE