Fest, sorg, kärleksstrul – och ”Stad i ljus”

Svag romantik men starkare kompisgäng i ’Tack för senast’

Publicerad 2022-11-29

Lisa Carlehed och Oscar Töringe i ”Tack för senast”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Tack för senast

Regi Moa Gammel, med Lisa Carlehed, Oscar Töringe, Liv Mjönes, Christian Hillborg, Johannes Kuhnke, Felice Jankell.


FILMRECENSION. När är rätta tillfället att få igång en romans som kanske kommer att förändra ditt liv?

Det tar ”Tack för senast” en hel film att grunna på den saken.

ROMANTISK KOMEDI. Förlagan är dansk. ”Lång historia kort” (2015) heter den och kan beskådas på SVT Play. Den är snäppet vassare än denna svenska nyinspelning och kul att se för att Ola Rapace spelar otrogen make och Trine Dyrholm en småalkoholiserad 43-åring som absolut inte tycker att hon är gammal nog att bli förälder.

Dessutom är filmen regissören May el-Toukhys debut. Det var hon som gjorde den fantastiskt sevärda ”Hjärter dam” (2019) och som senast regisserade några avsnitt av ”The crown”.

När el-Toukhy skrev manuset till ”Lång historia kort” fastnade hon och medförfattaren Maren Louise Käehne för struliga kvinnor, de som aldrig riktigt har sitt på det torra trots goda försök. Det temat sitter intakt nu när Ella Lemhagen i sitt manus har anpassat historien till svenska förhållanden.

Kär i en gift man

Dramat utspelas under nio fester och högtider, med början på nyårsafton. Ett kompisgäng i Stockholm har samlats för ett party med hattema. Det går sådär för Klara (Lisa Carlehed) som är ihop med Daniel (Christian Hillborg), vars största fel är att han är gift.

På väg från festen stöter Klara på Victor (Oscar Töringe) utan att inse att på gott och ont kommer han att bli en nyckelperson i hennes liv. Men hur ska man veta vad man vill?

Madeleine Martin och Liv Mjönes i ”Tack för senast”.

Inget nytt under solen. Ofta påminner ”Tack för senast” om alla filmer som Peter Magnusson och David Hellenius har gjort tillsammans, med lite slapstick, kärlek och generösa Stockholmsbilder.

Manuset följer förlagan troget, med några få förändringar (som att inkludera ett barn som identifierar sig som ickebinärt). Men grundhistorien har sina svagheter, även i den danska filmen. Tyvärr är inte huvudpersonerna, Klara och Victor, spännande eller charmiga nog att bära kärleksstrulet.

Baxas in i en familjesituation

Det är övriga kompisgänget som engagerar mer. Trine Dyrholm stod ut i originalet och Liv Mjönes är precis lika bra i nyinspelningen, som den äldre halvan av ett lesbiskt par.

Där känner vi verkligen av det ångestridna motståndet när hon baxas in i en familjesituation som hon inte vill ha. Är det bara rädslan för ett inrutat liv som skrämmer eller hur pass mycket påverkar alkoholen hennes attityd?

Filmen hinner inte med några djupdykningar där och det gäller även andra små draman i kompisgänget, däribland en sjukdomskris. För fokuset måste hela tiden landa på Klara och Victor. De är ju trots allt huvudpersonerna. Tyvärr.

Med det sagt, har ändå Moa Gammel regisserat med lätt hand, vilket definitivt är rätt för en romantisk komedi. Filmen ramas in på ett snyggt (och oväntat) sätt av Tommy Körberg-klassikern ”Stad i ljus”, tolkad under eftertexterna av Maria Andersson från Sahara Hotnights.

Filmen har biopremiär i morgon onsdag 30 november och visas på Viaplay från 26 december.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.