Svettig spänning när Tom Hanks jagar ubåt

Men ’Greyhound’ saknar ett större djup

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:

FILM

Greyhound

Regi Aaron Schneider, med Tom Hanks, Stephen Graham, Rob Morgan, Elisabeth Shue.


FILMRECENSION. Välkommen till Nordatlanten 1942.

Här lurar faran i djupet, vargflockar som väntar på att få sänka skepp.

Som tur är har ett av fartygen Tom Hanks som kapten.

En krigsfilm med Tom Hanks, klart att den ska gå upp på bio. Det var tanken från början. Men sedan slog pandemin till, filmen försenades och till sist kom beskedet att streamingtjänsten Apple TV+ köpt rättigheterna. I fredags hade ”Greyhound” premiär där och nog finns det flera stunder i filmen då man tänker: ”det här skulle se maffigt ut på en stor duk”.

Vi följer en konvoj av fartyg som försöker ta sig från USA till Storbritannien under brinnande krig. Ett av de farligaste lägena ute på Nordatlanten är när fartygen befinner sig på en plats där brittiska stridsflygplan helt enkelt inte når fram. Stöter konvojen på fienden där går det alltså inte att kalla in flygunderstöd.

Hamnar i strid med en ubåt

Kapten Ernest Krause (Hanks) är ute på sitt första uppdrag av det här slaget. Med tre dagar kvar innan konvojen når Liverpool hamnar Krause och hans mannar i strid med en ubåt. Konfrontationen slutar lyckligt… tills Krause inser att konvojen inte jagas av bara en ubåt, utan flera stycken, en så kallad tysk vargflock.

”Greyhound”.
Foto: Sony
”Greyhound”.

Tom Hanks har ett passionerat intresse för historia. I ”Greyhound” spelar han inte bara huvudrollen utan har även skrivit manus, baserat på C S Foresters klassiska roman ”Den gode herden”. Kapten Krause har aldrig existerat, men Forester fick beröm för att ha skildrat den här delen av slaget om Atlanten på ett så verklighetstroget sätt.

Som den historienörd Hanks är ser han till att saker och ting ska bli så rätt som möjligt. Kanske går han lite för långt, det är mycket torr teknisk jargong att vada igenom.

Utnyttjar kort speltid väl

Men spänningen kryper så småningom fram och tillsammans med regissören utnyttjar Hanks den korta speltiden väl för svettiga duster mellan fartygen och de tyska ”vargarna”. De sistnämnda ackompanjeras för övrigt av ett kusligt, ylande musiktema. En farlig fiende som sällan visar sig.

Foto: Sony
Tom Hanks i ”Greyhound”.

Hanks är förstås oerhört stabil som kaptenen, även om vi inte får veta mycket om rollfiguren. I en föga givande scen möter vi kvinnan som han har lämnat där hemma, spelad av Elisabeth Shue.

Ubåtar må vara del av handlingen, men något större djup är det aldrig tal om.

”Greyhound” visas på Apple TV +.


Foto: Sony
Tom Hanks i ”A beautiful day in the neighborhood”.

Passa även på att se…

streamingaktuella ”A beautiful day in the neighborhood”, där Tom Hanks närvaro också ger filmen ett lyft.

Visste du att…

en av mannarna ombord på fartyget spelas av Tom Hanks son Chet?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN