Välspelat vuxet brittiskt drama om skilsmässa efter 29 år

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Annette Bening och Bill Nighy.
Foto: Robert Viglasky/SF Studios
Annette Bening och Bill Nighy.

Hope gap
Regi William Nicholson, med Annette Bening, Bill Nighy, Josh O´Connor.

DRAMA De vita kalkstensklipporna vid Seven Sisters på engelska sydkusten lyser vackert. Stupar livsfarligt mot havet. Där i pittoreska Seaford bor Grace (Annette Bening) och Edward (Bill Nighy), gifta i 29 år. Han är historielärare, hon sammanställer en diktantologi och citerar poesi av Yeats.
Hon är den starka. Den verbala. Den som gärna konfronterar maken med hans oförmåga att kommunicera. Hon chockas när han inledningsvis berättar att han lämnar henne. Hon vägrar acceptera, men han går. Deras vuxna son Jamie blir vittne. Sonen vill inte välja sida.
”Hope gap” är en litterär film med snärtiga repliker, som bygger på en pjäs. På scen hette William Nicholsons skilsmässodrama ”The retreat from Moscow”, och ger historielektioner om hur Napoleons franska armé lämnade skadade soldater att frysa ihjäl för att några skulle överleva.
Det är den symboliska parallellen till intrigen i ”Hope gap”. Tre människor är olyckliga. Två väljer varandra och kärleken, en lämnas kvar olycklig. Hela vägen välspelat. Annette Bening är särskilt sevärd, den övergivna hustrun som ilsket hoppas få sin man tillbaka. En vuxen film om starka känslor, som låter samtalet fortsätta när eftertexterna rullat klart över vågorna som tidlöst sköljer in mot de spektakulära klipporna.

(”Hope gap” har biopremiär 27 mars.)

Publicerad: