Ruben Östlund inför Oscarsgalan: Finns en tävlingsinstinkt, de som säger annat ljuger

Uppdaterad 2019-08-05 | Publicerad 2018-03-01

GÖTEBORG. På söndag natt är det dags.

Ruben Östlund, 43, kan vinna en Oscar för ”The square”.

– Jag är jätteladdad. Befinner man sig på en viss nivå i filmbranschen, då finns det en tävlingsinstinkt. De som säger något annat, de ljuger, säger han.

Vi möts på filmbolaget Plattforms kontor i centrala Göteborg.

Fast när ni läser detta, är Ruben Östlund redan på plats i Los Angeles. Där väntar möten med media, middagar och fester, innan det är dags för den stora filmfesten i Dolby Theatre på söndagsnatten. Den 90:e Oscarsgalan. Med Jimmy Kimmel som värd.

Här i Sverige kan man se galan direkt på Aftonbladet TV om man har Plus Premium.

Ända sedan ”The square” hade världspremiär och vann Guldpalmen på fjolårets Cannes-festival, har Ruben Östlund ägnat väldigt mycket av sin tid åt att göra pr för filmen. Inför utländska premiärer, inför och under galor som EFA (European Film Award) i Berlin där den tog storslam, sex priser, och Golden Globe i Los Angeles, där den förlorade mot tyska ”Utan nåd” i klassen bästa utländska film.

Häftigast i Cannes: hotellbalkongen

– När man lanserar filmer i USA kan det bli 15 intervjuer under en dag. Jag gillar ju att höra min egen röst och prata om mina filmer, men ibland är det som att man hör sig själv utifrån: Herregud, vem är det som sitter där och pratar?

Ett i-landsproblem, får man väl säga. Ruben säger också att vinner man Guldpalmen, då får man passa på att ta chansen att få ut sin film i övriga världen.

Han säger alltså att de som inte siktar på att vinna ljuger.

– Alla vågar inte erkänna det. Men det är en del av branschen att slåss om utrymmet, att de filmer man har gjort ska uppmärksammas.

När du vann i Cannes, var det lika häftigt som du hade tänkt dig?

– Jag hade inte funderat på det, trodde vi kanske skulle vinna för Bästa regi. Efteråt var det intervjuer i två timmar. Sedan var man uppassad på alla fester, fick aldrig slappna av. Det härligaste på hela kvällen var när Sina (Görtz, flickvännen) och jag satt på hotellbalkongen klockan fyra på natten med varsitt glas vin och det var helt tyst. Då kunde vi känna: Ja, jag vann Guldpalmen i kväll! Det var en fantastisk känsla.

Hur laddad är du inför Oscarsgalan, då?

– Jätteladdad. Men de andra som är med har nog roligare, för mig är det en nervpärs om jag måste hålla tacktal.

Har du förberett det?

– Jag har tänkt lite på det där… jag vet inte om jag kanske ska göra det här jag gjorde i Cannes, få hela den smokingklädda publiken att ställa sig upp och skrika rakt ut. Även om jag gjorde det på EFA också, jag börjar nästan tröttna lite på det, men det kan bli en fin bild.

– Och så passar det bra. Man är så adrenalinfylld. Och har ändå bara 45 sekunder på sig.

Vilka ska du gå med? Det brukar bli bråk om de fyra biljetterna…

– Varje gång. Svenskarna får skärpa sig. Det blir Claes, Elisabeth, Erik och jag som går. Claes flyger in från Berlin där han spelar skurk med blonderat hår i nya Millennium-filmen.

(De Ruben menar är förstås skådespelarna Claes Bang och Elisabeth Moss och producenten Erik Hemmendorff).

Vinner du, då?

– Det vore otroligt skönt att bocka av det, en Oscar. Jag har inte sett ”Förolämpningen”. Men de andra tre – ”Saknaden”, Andrej Zvjagintsev är ju en jättebra regissör, ”En fantastisk kvinna” och ”Om kropp och själ” – är bra allihop.

– Jag tror ”En fantastisk kvinna” är svårslagen. Filmen har en distributör, Sony Pictures Classics, som brukar vara bra på Oscars. Om man tittar på teman, på satir, den provokativa approach som jag har, historiskt sett har det inte gått så bra för de filmerna. Vi får se…

Finns det några Hollywood-kändisar du kommer att bli starstruck av?

– Nej, jag har aldrig varit så imponerad av kändisar över lag. För mig betydde det mer att träfffa regissören Michael Haneke i Wien häromveckan. Oerhört sympatisk och rolig att prata med. Hans film ”Kod: Okänd” gav mig en väldigt stark upplevelse när jag gick på filmskolan.

Ruben Östlund om…

… hur en eventuell vinst ska firas:
– Galan slutar klockan nio på kvällen, Los Angeles-tid. Har man fått en Oscarsstatyett, kan man gå med den framför sig i handen, då kommer man in på alla efterfester.

… Youtube-filmen ”Swedish director freaks out again”:
– Erik och jag filmade oss själva när vi trodde att vi skulle bli nominerade för ”Turist”. Vi klippte ihop det till ”Swedish director freaks out when he misses out on Oscar”. Kortfilmen blev väldigt populär på nätet i USA, många har frågat om vi inte skulle göra en den här gången också. Så vi gjorde det. Men hade vi inte blivit nominerade… det är mycket möjligt man inte hade orkat klippa ihop det då.

… att några tycker han blivit skönt alternativt odrägligt kaxig:
– Jag har inga problem med att folk har en speciell uppfattning om mig. Inte så länge de som är nära mig tycker jag är en juste person. Bilden i media, det är något man spelar och leker med. Det ger energi. Sedan har jag ett gott självförtroende när det gäller att göra film.