Effektiv spänning som ger hög puls

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:
Emily Blunt hyssjar barnen i ”A quiet place”.
Foto: Photo: Jonny Cournoyer/UIP
Emily Blunt hyssjar barnen i ”A quiet place”.

FILM

A quiet place

Regi John Krasinski, med Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe.


SKRÄCK Dag 89. Det är de första ord vi möter.
En tom småstad i USA, en katastrof verkar ha ödelagt den. Några människor smyger tyst i en övergiven butik och försöker hitta medicin och annat de behöver på hyllorna. De går barfota. Talar med teckenspråk. Efter en stund ett plötsligt ljud. Något förfärligt attackerar.
Filmen fortsätter ett drygt år senare.
Mer och mer förstår vi att enda sättet att överleva är att inte ge några ljud ifrån sig. Det finns varelser där ute som inte kan se, men som är hyperkänsliga för ljud och attackerar allt som låter.
I centrum av berättelsen finns en familj. Både barn och vuxna tassar fram, gestikulerar, lever ständigt medvetna om faran med ljud. Förgäves försöker de få kontakt med andra via kortvågsradio, men större delen av världen verkar ha blivit offer för de ljudkänsliga inkräktarna.
Det är skickligt filmberättande, som av begripliga skäl berättar mycket i bilder. Det finns mycket tystnad och stillhet i ”A quiet place”. Men också scener som hörs ordentligt och som skakar om åskådarna.
När vi väl förstått vikten av att tiga syns en annalkande fara. Det här är inte rätt tid och plats att vara gravid. Svårt att föda barn ljudlöst, och tanken att hyssja en eventuell nyfödd är som ett eget skräckscenario.
John Krasinski är mest känd som komisk skådespelare och regissör, men visar här hur duktig han är i en helt annan genre. Emily Blunt, som spelar mamman, är som alltid utmärkt, oavsett vilken sorts film det handlar om. Hon har de starkaste scenerna i den här effektiva rysaren som är sparsam med att visa sina monster.
Intrigen lyckas också gå vidare hela tiden, till nya komplikationer, nya faror, men också sätt att gömma sig bakom olika sorters oväsen och buller. Det är raffinerat skrivet och raffinerat genomfört.
Pappan försöker lära barnen reglerna för att överleva i den här fasansfulla framtiden. Storasyster är trotsig tonåring som plågas av dåligt samvete, hennes lillebror är rädd och oroad att hans rädsla ska förlama honom. Intressant dynamik i den lilla familjen.
”A quiet place” är effektiv spänning i mörkret och tystnaden. En rostig spik på fel ställe kan användas finurligt för att göra oss som tittar mycket nervösa. Det är 90 minuter av kalla kårar, en njutning för den som tycker om att få hög puls och hjärtklappning på bio.

Publicerad:

LÄS VIDARE