”Papillon” – en grund men respektabel nyfilmatisering

Publicerad:
Uppdaterad:
Charlie Hunnam och Rami Malek i ”Papillon”.
Foto: Noble Entertainment.
Charlie Hunnam och Rami Malek i ”Papillon”.

FILM

FILMRECENSION Charlie Hunnam och Rami Malek gör Steve McQueens och Dustin Hoffmans gamla roller i nyfilmatiseringen av ”Papillon”.


Papillon

Av Michael Noer, med bl a Charlie Hunnam, Rami Malek, Roland Møller, Joel Basman, Yorick van Wageningen, Eve Hewson och Michael Socha.


DRAMABIOGRAFI 1973 spelade två av dåtidens största manliga filmstjärnor – Steve McQueen och Dustin Hoffman – huvudrollerna i Franklin J Schaffners klassiska fängelsefilm "Papillon", baserad på fransmannen Henri Charrières (ifrågasatta) självbiografi om sin gruvliga tid bakom galler i Sydamerika.

I den danske regissören Michael Noers nya variant, är det Charlie Hunnam och Rami Malek – mest kända från tv-serierna "Sons of Anarchy" respektive "Mr Robot" – som axlar rollerna. Hunnam är den hårdbarkade, orimligt stoiske Henri "Papillon" Charrière och Malek den skirare, mer akademiskt lagda medfången och vännen Louis Dega.
Och medan de inte riktigt lyckas fylla ut de stora skor som har gått i arv (Hunnam ger allt, men det krävs fem år i en isoleringscell och 15 kilo förlorad muskelmassa för att han ska börja se det minsta sliten ut) gör de ett lovvärt jobb, i en film som kanske inte direkt tiggde om att göras – men inte heller drar originalets namn i smutsen.
Den här gången introduceras vi för Papillon – en kassaskåpstjuv som frotterar sig med gangstrar och lever livets glada dagar med sin flickvän (Eve Hewson) i 30-talets Paris – i en färgstark inledningssekvens som andas Moulin Rouge. Men efter det är det samma historia som sist:
Papillon blir ditsatt för mord och skickad till en fasansfull straffkoloni i Franska Guyana. Med på båten över är manschettbrottslingen Louis Dega, som har gott om pengar men är i uppenbart behov av skydd. De kommer överens om att Papillon ska hålla Dega vid liv, i utbyte mot att Dega finansierar Papillons flykt när de kommer fram.
Men flykten blir inte så enkel, och för varje försök straffas Papillon allt hårdare av den sadistiske fångvaktaren Barrot (Yorick van Wageningen).
Nya "Papillon" är visuellt rikare, brutalare, manusmässigt tajtare – och faktiskt till och med romantisk, på ett platoniskt sätt. Och även om man aldrig riktigt får veta vad som driver den lite osammansatta hjälten Papillon, i en nyversion som överlag känns grundare än originalet – med drygt två timmar lidande, misär, svält, våld och övergrepp utan något djupare, sammanbindande tema – är historien fortfarande intensiv. Både som storslaget äventyr och som tribut till den obändiga mänskliga viljan.


”Papillon” har biopremiär den 21 september.


Se det här också: Ett annat bioaktuellt, verklighetsbaserat fängelsedrama är "A prayer before dawn", om en brittisk boxare som hamnar i fängelse i Thailand. Charlie Hunnam var tänkt att spela huvudrollen även i det – men ersattes av "Peaky Blinders"-stjärnan Joe Cole.


Visste du att... Charlie Hunnams första stora roll var i den brittiska tv-serien "Queer as folk", om unga homosexuella män i Manchester?


Just nu... är Rami Malek även aktuell som Queen-sångaren Freddie Mercury i biografin "Bohemian rhapsody", som får biopremiär den 2 november.


Publicerad:

LÄS VIDARE