”Weinperv” visar att Metoo bränner sig fast

Kvinnohatet satt i väggarna på 90-talets komediserier

Zoe Kazan och Carey Mulligan i ”She said”.

KRÖNIKA. Ibland är det lätt att tänka att Metoo är ett avslutat kapitel i Hollywoods historia.

Sedan läser man om ”Weinperv” och häpnar.

Idag har ”She said” biopremiär. Filmen, som även har visats på Stockholms filmfestival, handlar om några New York Times-journalisters granskning som i slutändan orsakade Hollywoodmogulen Harvey Weinsteins fall. Hans otaliga sexuella övergrepp mot kvinnor blev början på 2017 års rannsakningar som fick samlingsnamnet Metoo.

Samtidigt som Metoo blev en global trend föll den ena högprofilerade profilen efter den andra, långt utanför enbart Hollywoods domäner. Det var uppenbart att många kvinnor stärktes av den gemenskapen och fann modet att konfrontera män som hade gjort dem illa. Däremot upptäckte många att juridiskt sett var det inte alltid så lätt att få domstolarna på deras sida.

En större medvetenhet

Nya lagar har klubbats igenom. Det finns en mycket större medvetenhet om hur vi beter oss mot varandra och hur vi kan förhindra att potentiella sexförbrytare får makt. Intimitetskoordinatorer har blivit en större självklarhet på filminspelningar med sexscener.

Men Metoo är fortfarande högst relevant.

Eric Weinberg (i munskydd) i rätten den 25 oktober.

I veckan kunde vi läsa om Eric Weinberg. Branschtidningen The Hollywood Reporter berättade i ett ingående reportage om hur manusförfattaren och producenten, som har arbetat med bland annat ”Scrubs” och ”Californication”, tilläts verka i många år i Hollywood trots otaliga incidenter, däribland ett gripande för våldtäkt 2014.

Efter lång tid gjorde han sig omöjlig att arbeta med, hans beteende blev mer och mer fientligt mot kvinnor. Han fick öknamnet ”Weinperv”. Nu står han åtalad för 18 fall av sexuella övergrepp och våldtäkt.

Men det tog tid innan Hollywood vände Weinberg ryggen. I artikeln vittnar andra manusförfattare om att ”writers rooms” på framför allt komediserier under 90- och 00-talen ofta hade en misogyn stämning.

”Veronica’s closet”.

Ett särskilt förgiftat exempel som nämns är Kirstie Alley-serien ”Veronica’s closet”, där Weinberg också medverkade. Det satt i väggarna och cheferna gjorde inget för att stoppa det.

Skapar fortfarande rubriker

Mycket har förändrats, vilket även konstateras i artikeln. De intervjuade säger att en person som Weinberg inte skulle komma undan lika lätt nu som han gjorde före Metoo.

Konsekvenserna av vad som hände efter 2017 skapar fortfarande rubriker. Weinstein avtjänar ett 23-årigt fängelsestraff och en ny rättegång har inletts mot honom i Los Angeles. Regissören och manusförfattaren Paul Haggis dömdes nyligen att betala 7,5 miljoner dollar i skadestånd till en kvinna som hade anklagat honom för våldtäkt. Kevin Spacey frikändes nyligen i ett fall, men fler rättegångar väntar.

”She said” skildrar början på Metoo. Men slutet har vi inte sett än, på långa vägar.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln