Greta Thunberg-film premiärvisas i Venedig

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Matt Dunham/AP/TT
Filmaren Nathan Grossman har följt Greta Thunberg sedan augusti 2018. "Greta" visas Venedigs filmfestival i september. Arkivbild.

Nathan Grossmans dokumentärfilm "Greta", om klimataktivisten Greta Thunbergs kamp visas på årets filmfestival i Venedig.

Nu släpps listan med vilka filmer som har tagits ut till filmfestivalen i Venedig och med på den finns den svenska dokumentärfilmen "Greta".

Filmens regissör Nathan Grossman har följt klimataktivisten Greta Thunberg sedan den första dagen hon strejkade utanför riksdagshuset i augusti 2018 och filmen får biopremiär under året.

Svenskt bidrag

Även bland de tävlande filmerna finns ett svenskt bidrag, "Nattåget" med manus och regi av Jerry Carlsson, som tävlar i kortfilmskategorin.

Bland de som slåss om Guldlejonet i festivalens huvudkategori finns bland andra israeliske Amos Gitai med “Laila in Haifa", “Nomadland" av amerikanska Chloe Zhao och kanadensaren Atom Egoyans "Guest of honor".

Hedersguldlejonet tilldelas brittiska skådespelaren Tilda Swinton och Hong Kong-filmmakaren Ann Hui, för deras livsgärningar inom filmkonsten.

Färre än vanligt

Årets öppningsfilm blir italienska "Lacci" av Daniele Luchetti och det blir även en italiensk film som stänger – "Lasciami Andare" av Stefano Mordini.

Filmfestivalen i Venedig är tänkt att hållas som planerat mellan den 2 och 12 september, men med färre filmer än tidigare år på grund av det globala produktionsstoppet orsakat av coronaviruset.

Juryns ordförande är i år den australiska skådespelaren Cate Blanchett.

Publicerad:

LÄS VIDARE