Tonårsångest och skräck i ny ”X-men”

Varken hackat eller malet i spinoffen ”The new mutants”

Publicerad:

FILM

The new mutants

Regi Josh Boone, med Maisie Williams, Anya Taylor-Joy, Charlie Heaton.


FILMRECENSION. Wolverine får njuta av pensionen.

Här är i stället ett nytt gäng mutanter som har svårt att hålla krafterna i styr.

SKRÄCK/UNGDOMSDRAMA. Aptiten för fler ”X-men”-filmer är sannerligen mättad. Är det ens någon som kommer ihåg att den senaste filmen ”X-men: Dark phoenix” gick upp på bio förra sommaren?

Spinoffen ”The new mutants” spelades in 2017, men premiären försenades flera gånger, även innan pandemin slog till. Det kändes kanske givet att Disney till sist skulle förpassa filmen till deras streamingtjänst, särskilt eftersom det skvallrades om att den inte är särskilt bra. Kontrakten krävde dock att filmen visas i biografer.

Räkna dock inte med uppföljare, även om det var den ursprungliga tanken.

”The new mutants”.
Foto: Fox/Disney
”The new mutants”.

Om man nu måste göra en till ”X-men” är det förstås bra att skruva till konceptet lite. ”The new mutants” har varken Wolverine, Professor X eller några andra bekanta mutanter. I stället möter vi ett nytt gäng ungdomar med övernaturliga krafter.

Fastkedjad vid sängen

Danielle (Blu Hunt) vaknar upp på ett sjukhus, fastkedjad vid sängen och med galler för fönstren. Hon minns att hon och hennes pappa jagades av något som liknade en rytande storm. På sjukhuset finns doktor Reyes (Alice Braga) och flera ungdomar som har starka krafter.

Exakt vad Danielle kan göra är oklart, men hon sätts i terapi tillsammans med de andra. Snart hemsöks sjukhuset av obehagliga syner som påverkar tonåringarna på ett djupt personligt plan.

Foto: Fox/Disney
”The new mutants”.

Ambitionen var att låta Stephen King möta ungdomsfilmernas kung John Hughes. Nog är det en annorlunda cocktail av tonårsdrama och skräck, men det blir varken hackat eller malet, trots ekon av ”Breakfast club” och diverse rysare.

När de nya mutanterna mot slutet ska enas för att bekämpa ett monster övergår filmen till att bli en sömnigt rutinartad effektbaluns.

Lyckat obehaglig skräckfigur

Bland ljuspunkterna noterar vi en rar romans mellan Danielle och Maisie Williams mutant, samt en lyckat obehaglig skräckfigur som symboliserar sexuella övergrepp och har fått låna röst av Marilyn Manson.

”The new mutants” har biopremiär i dag onsdag 2 september.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE