Störtlöjlig Netflix-skräck

Publicerad:
”Eli”.
Foto: Patti Perret/Netflix.
”Eli”.

FILM

FILMRECENSION Är du ute efter bra skräck att streama till halloween? Leta vidare. Netflix ”Eli” är ingenting du behöver se.


Eli
Regi Ciarán Foy, med bl a Kelly Reilly, Charlie Shotwell, Sadie Sink, Lili Taylor och Max Martini.


SKRÄCK Enligt uppgifter dumpade Paramount Ciarán Foys ”Eli” på Netflix på grund av tveksamheter kring hur de skulle kunna marknadsföra den till biopubliken.

Amen på det, säger jag – eftersom den är störtlöjlig.
Charlie Shotwell (som snart kan ses på bio i den betydligt bättre, brutala australiensiska kostymthrillern ”The Nightingale”) spelar titelrollen. En stackars pojke som lider av en extrem immunförsvarssjukdom som gör att han inte tål vare sig luft, vatten eller damm. Ja i princip är han allergisk mot världen.

Nu har dock hans föräldrar (Kelly Reilly och Max Martini), efter att ha hållit honom isolerad i hela hans liv, hittat en potentiell räddning i Isabella Horn (Lili Taylor). En läkare som behandlar svårt sjuka barn i ett stort, kliniskt rent hus.
Men snart börjar mystiska saker hända. Huset verkar vara hemsökt, och Eli, som blir sämre snarare än bättre av behandlingarna, hittar komprometterande bevis mot den skumma doktor Horn. Och utanför hans fönster står Sadie Sink från ”Stranger things” och antyder saker.

Men eftersom Eli bara är ett barn är det ingen som tror på honom, och han kan inte heller lämna huset på grund av sin sjukdom.
Skådespeleriet är genomgående vänsterhandsjobb, i alla fall av de vuxna, och regissören lyckas inte göra någon av alla sina svårt begagnade skrämseltaktiker speciellt effektiv. Men med lite god vilja kan man ändå uppbåda något som liknar nyfikenhet kring själva mysteriet.
Tills det stora avslöjandet till slut skruvas in från vänster och man plötsligt befinner sig i en pajig skräckkomedi.
Så att säga: Vad i självaste helvete?


”Eli” har premiär på Netflix den 18 oktober.

Publicerad:

LÄS VIDARE