Klättrade uppför berget 37 gånger

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Matias Varela om tuffa rollen i nya ”Point break”

1 av 2 | Foto: Jonas Eng, noble
NY SVENSK I HOLLYWOOD Matias går från ”Point break” (lilla bilden) till storfilmen ”Assassin’s creed”.

I ”Point break” gör Matias Varela saker som ser svindlande ut på bio­duken.

Det var otäckt i verkligheten också.

– Jag var rädd. Man hänger i ett rep som är tjockt som mitt finger och så är det 1 700 meter ”drop” under mig. Den rationella delen av hjärnan försöker säga ”Du kommer inte att ramla.”

Vad gör man? Försöker att inte låta känslorna ta över. Att lita på proffs som Matias Varela kallar världens bästa filmteam.

– Vi gjorde klättrings­scenerna på riktigt. Eftersom jag är i början av min karriär säger jag ja till allt. Jobbar stenhårt. Jag sa inte att jag var rädd.

Stora actionfilmer som ”Point break” är fysiskt krävande.

– Man blir jättetrött av att klättra uppför berget 37 gånger medan de tar ur ­olika vinklar. En klätterscen tog vi 147 tagningar, ­säger Matias Varela.

11 inspelningsplatser

I ”Point break” jagar FBI en liga från land till land.

– Jag filmade på elva platser, i Italien, Frankrike, Österrike, Schweiz. Berlin, London, Venezuela, Los Angeles.

Filmarna har samlat material under ett par år, med riktiga extremsportare. Regissören Ericson Core är från början fotograf och har själv styrt kamerorna.

– Jag kom in som skådespelare i filmen, säger Matias Varela. Det fanns folk som var snowboardare och surfare. Ericson är själv klättrare och tidigare guide. Han är en vildmarksman.

Det är inte lätt att förstå de som riskerar livet så här.

– Jag har aldrig hållt på med extremsport. Har man en mamma och pappa så är det svårt att försvara det extremsportarna gör, säger Matias Varela.

”Snabba cash” gav roller utomlands både för Joel Kinnaman, Fares Fares och Matias Varela.

– ”Snabba cash” var det bästa som kunde hända mig, säger Matias Varela. Rollen Jorge var så rikt material, och den dramaturgisk utvecklingen karaktären har i tre filmer gav mig den perfekta cv:n för en internationell karriär.

”De bästa i världen”

Han har också hunnit spela in ”Assasin’s creed”.

– På ”Point break” var det mycket wow. Regnskog, glaciär, åka helikoper till jobbet.

– På ”Assassins creed” får jag jobba med de bästa i världen. Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons och regissören Justin Kurzel.

Den filmen får premiär senare i år. Matias Varela har skrivit på för uppföljaren. Han tackar sin mamma som öppnade språkintresset.

– Hon är engelskalärare och har lärt mig sedan jag var sex. Jag hade inte kunnat jobba utomlands som jag gjort utan det.

I år hoppas han göra en ny film hemma i Sverige. Och längre fram även stå bakom kameran.

Vill du skriva och regissera?

– Jag brukar inte våga ­säga det, men nu är jag 35 år. Jag ska göra allt jag kan för att längre fram ge det ett seriöst försök. När tiden är mogen.

Publicerad:

LÄS VIDARE