Omogen rymdresa med Robert Gustafsson

Effektfest för barn – men opersonlig och skrattfattig

Uppdaterad 2020-09-12 | Publicerad 2020-09-10

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Rymdresan

Regi Patrik Forsberg, med Robert Gustafsson, Teresa Cortes Eliasson, Theodor ”Theoz” Haraldsson, Jennie Silfverhjelm, Hedda Stiernstedt.


FILMRECENSION. Det börjar lovande med ett dödskalleformat hot mot jorden.

Men ”Rymdresan” är långt från en raketsuccé.

ÄVENTYR. En äldre generation kanske är nyfiken på att se hur det blir när Robert Gustafsson tar sig ut i rymden.

Och en betydligt yngre generation tänker detsamma om 15-årige influencern Theodor ”Theoz” Haraldsson. Den som inte alls är bekant med Youtubern minns kanske ändå melloplågan ”Shuffla” med Samir & Viktor där hans moves inspirerade duon. Vill du se honom och en bebis-tyrannosaurus i en dans är det bara att boka biobiljett.

”Rymdresan” är baserad på en charmig barnbok av Christer Fuglesang. I berättelsen är det två barn, Mariana och Markus, som inte tycker om varandra men kastas in i ett äventyr tillsammans med den briljante Albert (Gustafsson). Han beger sig iväg i en raket för att rädda jorden från en meteorit, men vet inte om att han har två fripassagerare med sig.

Robert Gustafsson i ”Rymdresan”.

Var med och skrev ”Toy story”

Här finns ambitioner. Manuset är delvis skrivet av Alec Sokolow som var en manusförfattarna bakom ”Toy story” (1995). Vad gäller innehållet är en stor tanke bakom filmen att inspirera barn, särskilt flickor, till att bli nyfikna på rymden.

Gott så. Men här hade behövt filas mer på humorn. En animerad lämmel är Gustafssons sidekick, men gnagaren får en bara att längta efter Chewbacca. Eller Rocket i ”Guardians of the galaxy”. Gustafssons potential att locka fram skratten utnyttjas inte.

”Theoz” och Teresa Cortes Eliasson.

Miljöerna skapade i datorn

Boken är fint illustrerad av Alvaro Tapia och det är ofta under den här filmens gång som jag önskar att den vore helt och hållet animerad, baserad på hans stil. Det hade varit mer personligt. Vad vi i stället får är en film där alla miljöer är skapade i datorn utan att de får en själ.

En mycket ung publik kan säkert svepas med i äventyr på Mars och bland dinosaurier, men filmen landar inte i en upplevelse som berör eller roar på ett lite mognare sätt.

”Rymdresan” har biopremiär i morgon, den 11 september.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.