Charmig monsterfilm har chans på en Oscar

Gott humör i Netflix-aktuella ”Love and monsters”

Uppdaterad 2021-04-22 | Publicerad 2021-04-17

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Love and monsters

Regi Michael Matthews, med Dylan O’Brien, Jessica Henwick, Dan Ewing.


FILMRECENSION. I tv-serien ”Teen wolf” spelade Dylan O’Brien en kille som var besatt av en demon.

Steget över till att slåss mot monstruösa insekter är kanske därför inte så stort.

”Love and monsters” hade biopremiär i höstas i USA, men här i Sverige går den direkt till Netflix där den borde passa framför allt en yngre publik. Vi möter Joel Dawson (Dylan O’Brien) en tid efter apokalypsen. Filmen börjar med att Joel snabbt förklarar läget för oss.

En asteroid var på väg mot jorden och robotar skickades för att spränga den, men det kemiska avfallet som föll mot jorden efter explosionen fick alla småkryp att mutera till stora monster som tog kål på nästan hela mänskligheten. Vad i hela världen stoppade militären i de där robotarna, undrar man?

Nåväl. Överlevarna samlade sig i små kolonier under marken och där bor Joel numera, efter att ha blivit räddad när hans föräldrar dödades. Hans uppgift är att fixa käk, inte att stå på barrikaderna och slåss mot monster. Han är ökänd för att bli helt paralyserad i farliga situationer, inte en bra egenskap i strid.

Lämnar kolonin

Joel håller radiokontakt med en tjej, Aimee (Jessica Henwick), som han träffade strax före undergången. Hon bor i en annan koloni och en dag får Joel nog. Samtidigt som kolonin utsätts för en attack beger han sig iväg, fast besluten att ta sig till Aimee.

Dylan O’Brien i ”Love and monsters”.

Tittar man på idén för den här filmen blir man inte direkt entusiastisk. En monsterfilm som medvetet flörtar med en yngre publik kan lätt kännas pinsam, som när vuxna försöker tala med tonåringar på tonåringars vis. Men det dröjer inte länge förrän du blir charmad av ”Love and monsters”. Det är inte på samma originella nivå som ”Warm bodies” (2013), en annan film med en ung romans i en slags monstermiljö (zombier), men det här äventyret har gott humör och en viss oförutsägbarhet.

En oemotståndlig herrelös hund

Det hjälper att O’Brien är sympatisk i huvudrollen och att han får sällskap både av en oemotståndlig herrelös hund och ett udda par, en man och en liten flicka, som har betydligt större jägarerfarenhet än Joel.

Dylan O’Brien i ”Love and monsters”.

Filmen är också mycket välgjord när det gäller de visuella effekterna. Om två veckor tävlar de om att vinna en Oscar mot filmer som ”Tenet” och ”Mulan”. Alla möjliga harmlösa kryp har förvandlats till rytande monster; det är inte ofta spänning skapas med hjälp av sniglar som krossar allt i sin väg och krabbor starka nog att attackera fartyg.

”Love and monsters” förändrar inte ditt liv. Men kanske talar den och Joels försök att bryta sig loss från kolonins instängda liv lite extra till en yngre publik som har blivit lidande av restriktionerna under pandemin.

”Love and monsters” finns på Netflix.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln