20 bästa filmerna om andra världskriget

I dag för 75 år sedan gav Tyskland upp – här är listan

Publicerad 2020-05-08

Bruno Ganz i ”Undergången”.

Det är i dag 75 år sedan Tyskland kapitulerade och andra världskriget var över.

Ett krig som var det första som dokumenterades ordentligt i rörliga bilder. Därför finns det hundratals dokumentärfilmer och -serier om kriget ur alla tänkbara synvinklar. Och ungefär lika många spelfilmer och tv-serier.

Här har Aftonbladets filmskribenter Jan-Olov Andersson (JOA) och Stefan Hedmark (SH) valt ut de allra bästa.

Aleksej Kravtjenko i ”Gå och se”.

1. Gå och se

(”Idi i smotri”, 1985, Sovjetunionen, regi Elem Klimov)

En film om krigets vanvett skildrad ur en ung grabbs synvinkel. Platsen är Vitryssland. Den tyska invasionen av Sovjetunionen är i full gång. Bondpojken och tonåringen Fljora (Aleksej Kravtjenko) lämnar sin familj för att ansluta sig till de vitryska partisanerna. Den grymhet han får uppleva vid mötet med de tyska soldaterna är närmast ofattbar. Hela byar jämnas med marken och människor bränns levande. Elem Klimov fick kämpa åtta år, mot censurmyndigheterna, innan han tilläts att filma sitt manus. Väl färdig, blev filmen en gigantisk succé i hemlandet och även hyllad utomlands. När Gorbatjov ledde landet mot en ny öppenhet, blev Klimov filmfackets ordförande och såg till att tidigare bannlysta filmer fick visas. (JOA)

”Schindler’s list”.

2. Schindler's list

(1993, USA, regi Steven Spielberg)

Spielberg väntade i många år innan han kände sig erfaren och mogen nog att våga ta sig an Thomas Keneallys mardrömsskildring av livet i Auschwitz. Resultatet blev ett mästerverk i svartvitt (förutom en oförglömlig färgdetalj), med en dokumentär känsla. Filmen uppmärksammade Förintelsen för nya generationer på ett sällan skådat, och effektfullt, sätt. Oerhört omskakande, med starka insatser av Ralph Fiennes som den svinaktige lägerkommendanten, Ben Kingsley som timid, judisk bokhållare och Liam Neeson som den tyske affärsmannen Oskar Schindler, lierad med nazistpartiet, men med ett växande samvete. John Williams musik skär rakt igenom ens hjärta. (SH)

”Rädda menige Ryan”.

3. Rädda menige Ryan

(”Saving private Ryan”, 1998, USA, regi Steven Spielberg)

Den inledande Dagen D-scenen, som utspelas 6 juni 1944 när amerikanska soldater landstiger på Omaha Beach i Normandie vid Atlantkusten, brukar räknas som filmhistoriens kanske allra mäktigaste krigsscen. Som åskådare är det som att hamna mitt i ett 24 minuter långt helvete med kroppar som slits sönder av fiendens eldgivning. Inte minst den Oscarsbelönade ljudredigeringen bidrar till den känslan. Resten av filmen handlar om hur en kapten (Tom Hanks) som överlevde det blodbad landstigningen blev för många, leder en liten trupp bakom fiendelinjen för att hitta en fallskärmsjägare (Matt Damon), saknad i strid. Filmen vann fem Oscars, dock inte för bästa film. (JOA)

Alec Guinness i ”Bron över floden Kwai”.

4. Bron över floden Kwai

(”The bridge on the river Kwai”, 1957, Storbritannien, regi David Lean)

Alla kan vissla det klassiska musiktemat. Men den främsta orsaken till varför den här filmen har bränt sig fast i minnet är den stenhårda konflikten i ett läger mellan en arrogant fånge (Alec Guinness) och en krävande kommendant (Sessue Hayakawa). (SH)

5. Casablanca

(1942, USA, regi Michael Curtiz)

En av alla tiders största filmklassiker. Utspelas i Casablanca i Marocko och handlar mer om romantik än kriget, även om det hela tiden finns närvarande i bakgrunden. Åtskilliga Humphrey Bogart- och Ingrid Bergman-repliker är filmhistoria. Även ”Play it again, Sam…” – som aldrig sägs i filmen. (JOA)

6. Ubåten

(”Das Boot”, 1981, Västtyskland, regi Wolfgang Petersen)

En tysk ubåtsbesättning sänker de allierades fartyg i Atlanten och försöker undkomma de sjunkbomber som de hela tiden jagas med. Klart bäst av alla filmer som skildrar ubåtsbesättningars liv under kriget. Klaustrofobin och kaoset i den smala plåtburken känns verkligen påtagligt. (JOA)

7. Skuggornas armé

(”L'armée des ombres”, 1969, Frankrike, regi Jean-Pierre Melville)

Under kriget var regissören aktiv inom den franska motståndsrörelsen. Det gav den här filmen tyngd, insikt och trovärdighet. En oerhört driven och explosiv berättelse om kampen för överlevnad bland de män och kvinnor som arbetade i det tysta mot Vichyregimen. (SH)

8. Inglourious basterds

(2009, USA, regi Quentin Tarantino)

I det naziockuperade Frankrike leder Brad Pitt ”The Basterds”, ett gäng brutala nazijägare. Men filmen blev mest känd för att Tarantino helt fräckt skrev om slutet på andra världskriget och gjorde svart humor av det. Och i Christoph Waltz, som brutal tysk överste, föddes en ny superstjärna. (JOA)

George C Scott i ”Patton”.

9. Patton

(1970, USA, regi Franklin J Schaffner)

Första scenen sätter stilen. Den briljante men storhetsvansinnige generalen Patton (George C Scott) håller ett häpnadsväckande, brutalt tal framför en enorm amerikansk flagga. Fascinerande studie av farligt ledarskap, delvis skriven av Francis Ford Coppola. (SH)

10. Undergången

("Der Untergang", 2004, Tyskland, regi Bernd Eichinger)

Bruno Ganz var så vansinnigt övertygande som Adolf Hitler att en av hans scener har blivit ett eget internetfenomen. Filmen skildrar den sista patetiska tiden i Führerns bunker 1945, medan ryska styrkor närmar sig. Lika klaustrofobisk som "Ubåten", på sitt sätt. (SH)

11. Härifrån till evigheten

(”From here to eternity”, 1953, USA, regi Fred Zinneman)

Stjärnspäckat drama om tre soldater – spelade av Burt Lancaster, Montgomery Clift och Frank Sinatra – stationerade på Hawaii strax för japanernas attack mot Pearl Harbor. Mer känd för en kärleksscen på en strand än för krigsscener. Åttafaldig Oscarsvinnare. (JOA)

12. Diktatorn

("The great dictator", 1940, USA, regi Charlie Chaplin)

Chaplins mästerliga satir över Nazityskland, med sig själv i en dubbelroll, som en judisk barberare och den skvatt galne diktatorn Adenoid Hynkel. Både rolig och skräckinjagande symbolik i den klassiska scenen där Hynkel leker och dansar med en uppblåsbar jordglob. (SH)

13. Dunkirk

(2017, USA-Storbritannien, regi Christopher Nolan)

Evakueringen av brittiska soldater från Dunkerque 1940 ur tre olika perspektiv, bland annat en stridspilot (Tom Hardy) uppe i luften. Lite kylslagen, men tekniskt briljant film som bygger en enorm spänning. Mark Rylance (och musiken) är särskilt minnesvärda. (SH)

Adrien Brody i ”Pianisten”.

14. Pianisten

(”The pianist”, 2002, Frankrike-Tyskland-Storbritannien-Polen, regi Roman Polanski)

Regissörens mor dog i Auschwitz 1942, så det finns mycket invävda egna erfarenheter i hans skildring av polsk-judiske pianisten/kompositören Wladyslaw Szpilman, spelad av Adrien Brody, och hans kamp för att överleva tyskarnas ockupation av Polen. Filmen vann Guldpalmen i Cannes och tre Oscars. (JOA)

15. Järnkorset

(”Cross of iron”, 1977, Storbritannien-Västtyskland, regi Sam Peckinpah)

Regissören som kallats ”våldets mästare” håller inte igen i sin skildring av ett tyskt regemente på reträtt efter nederlaget i slaget vid Stalingrad 1943. Första filmen av en Hollywoodregissör som skildrade kriget ur tysk synvinkel. James Coburn spelar korpralen som leder mannarna. (JOA)

16. Kanonerna på Navarone

("The guns of Navarone", 1961, USA-Storbritannien, regi J Lee Thompson)

Snacka om pojkboksäventyr, med en brittisk elitstyrka som ska spränga en tysk befästning på en grekisk ö, men måste göra det omöjliga för att ta sig dit – klättra uppför en enorm bergvägg. Actionspäckat, med Gregory Peck och David Niven. (SH)

17. Black book

(”Zwartboek”, 2006, Nederländerna, regi Paul Verhoeven)

Carice van Houten fick sitt internationella genombrott som en judisk sångerska som går med i motståndsrörelsen. Med sex och list infiltrerar hon de nazistiska makthavarnas innersta krets. Regissören tar som vanligt ut svängarna ordentligt. Har utsetts till alla tiders bästa film i hemlandet. (JOA)

Steve McQueen i ”Den stora flykten”.

18. Den stora flykten

("The great escape", 1963, USA, regi John Sturges)

Steve McQueen på en motorcykel har blivit den ikoniska bilden från den här romantiserade historien om amerikanska och brittiska krigsfångar. Deras plan är att gräva sig ut från lägret i Polen. James Garner och Richard Attenborough i ljuvliga biroller. (SH)

19. Letters from Iwo Jima

(2006, USA, regi Clint Eastwood)

Bäst av de två filmer om kriget som Eastwood gjorde det året; den andra var "Flags of our fathers". Båda filmerna skildrar slaget om Iwo Jima 1944, den här filmen ur japanernas perspektiv. Ett lyckat försök att "humanisera" fienden. Urblekta färger, men intensiv spänning. (SH)

20. The painted bird

(”Nabarvené ptáce”, 2019, Tjeckien, regi Václav Marhoul)

Filmversionen av Jerzy Kosinskis kultförklarade roman om en ung grabb som flyr undan judehatande människor i andra världskrigets östra Europa. Chockade publiken i Venedig och Toronto i höstas med ett antal enormt brutala scener. Stellan Skarsgård har en biroll. Kommer på bio senare i år. (JOA)


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln