Hogir Hirori

Kraftfull thrillerdokumentär om helvetet på jorden

Av: 

Karolina Fjellborg

”Sabaya”.
”Sabaya”.

FILM

FILMRECENSION Den svensk-kurdiske ”The deminer”-regissören Hogir Hirori är tillbaka med en urstark dokumentär om kampen för att frita de yazidiska kvinnor och flickor som har tvingats utstå det obeskrivliga under IS tyranni.

Betyg: 4 av 5 plus

Sabaya

Regi Hogir Hirori.


DOKUMENTÄR Den svensk-kurdiske ”The deminer”-regissören Hogir Hirori är tillbaka med ”Sabaya”, om kampen för att frita de yazidier som i åratal har hållits som sexslavar av IS. 

I centrum står Mahmud, som tillsammans med sin vän Ziyad och andra volontärer på organisationen Yazidiska Hemcentret regelbundet gör livsfarliga turer in i det ökända syriska flyktinglägret al-Hol för att, efter tips från informatörer, hitta och rädda de ”sabayas” som har tvingats utstå det obeskrivliga. Plågade av framför allt Islamiska statens män, men även av deras fruar, som har varit högst delaktiga i att hålla kvinnorna – och småflickorna – gömda.

Thrillerliknande scener varvas med andrum hemma hos Mahmud, där hans fru och hans mamma tar hand om de traumatiserade överlevarna. 

En av dem tvingas lämna bort sitt barn, eftersom pappan är en IS-anhängare och våldtäktsman, och barnet därför inte skulle accepteras av hennes släkt. 

En annan är bara ett barn själv – sju år.

Hon tillfångatogs när hon var ett. 

Med i bilden finns också några spektakulärt modiga kvinnor, som tidigare har varit sabayas och nu återvänder in i lägret för att, förklädda till IS-kvinnor, fungera som infiltratörer och rädda sina medsystrar.

Eftertexterna meddelar att över 2 000 yazidiska kvinnor och flickor fortfarande saknas. 

Förjävligt och förkrossande om helvetet på jorden.


”Sabaya” har biopremiär den 19 november.

ANNONS

Missa inte - sista helgen med superrea hos Cellbes! Just nu med - 30% på reapriset. Röda priser gäller!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya Bondfilmen är brutal och gripande

ÄMNEN I ARTIKELN

Hogir Hirori

Filmrecensioner

IS/Daesh (Islamiska staten)

Dokumentärer

Film