Uje Brandelius

”Spring Uje spring” – årets bästa svenska film

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

DRAMAKOMEDI

Spring Uje spring

Regi Henrik Schyffert, med Uje Brandelius, Therese Hörnqvist, Bixi Brandelius, Vega Brandelius, Irma Schultz, Melody Farshin.

En film om en halvkänd artist som fått Parkinsons sjukdom innan han ens fyllt 50 år, kan det vara något?
Absolut!
”Spring Uje spring” är i sin ovanliga hybrid av spel- och dokumentärfilm både ovanligt läckert gjord, väldigt allmänmänsklig, djupt engagerande och, trots ämnet, stundtals väldigt rolig. Årets bästa svenska film!

Att även en stor publik gillar filmen såg vi på Göteborgs filmfestival för snart ett år sedan. Stående ovationer i åtta minuter. Så småningom vann den festivalens publikpris.
Uje Brandelius har sedan 1991 varit sångare, pianist och kompositör i Dr Kosmos. Ett popband som blandar humor och politik, från ett vänsterperspektiv. När han drabbades av Parkinsons för några år sedan, berättade han sin historia i musikaliska monologen ”Spring Uje spring”. Sedan förvandlade han det till ett filmmanus, som nu Henrik Schyffert har debuterat med som långfilmsregissör.
Det vilar enbart en gnutta dokumentärfilm över alltihop. I grunden berättar den ju historien om hur sjukdomen har påverkat Uje Brandelius och hans familjs liv. Men den är ändå till 90 procent en spelfilm, där man har gjort fiktion av verkligheten.
Ett exempel på Henrik Schyfferts fantasirikedom och till och med mod:
Mot slutet av filmen kommer en scen där Uje Brandelius i en drömsekvens konfronteras med saker och ting i sitt liv. Han går omkring i en nedsläckt idrottshall och möter allt från sin äldsta dotter, sin fru i sängen, ilskna radiolyssnare (vi har då tidigare sett honom flippa ut när han leder ett radioprogram), kulturmänniskor, popbandet han normalt sjunger med och så vidare. Allt filmat i en över fem minuter lång tagning, i David Lynchsk anda. Fullkomligt lysande!
Annars pendlar filmen drastiskt mellan diskbänksrealism, sängkammardiskussioner om sex mellan Uje och sambon Therese Hörnqvist och vardagliga diskusssioner mellan småbarnsföräldrar. Vem ska handla på Coop i dag? Analsex eller inte? Bor ni i bostads- eller hyresrätt?
Uje Brandelius familjemedlemmar är bra på att spela sig själva. Uje själv smått fantastisk på att vara en fiktiv variant av sig själv. Och lite oväntat är det kanske att den ironiska generationens överstepräst Henrik Schyffert nu har gjort en film som är så lekfull, gripande, rolig och väldigt mycket feelgood.

ANNONS

Bikinis, klänningar och strandkläder. Fynda sommarmode på Ellos sommar-rea!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Uje Brandelius

Henrik Schyffert

Parkinsons sjukdom

Göteborgs filmfestival