Framtidens filmer kommer nå oss via helt nya vägar

Jens Peterson om hur HBO och Netflix tar över

Publicerad:
1 av 3
Tilda Swinton i ”Okja”.

FILM

Två av de bästa tävlingsfilmerna i Cannes kom från Netflix. Två av veckans intressanta filmpremiärer i Sverige sker hos HBO och Netflix. 

Robert de Niro gör en av sina bästa roller på länge.

Tv-rutan blir större och mäktigare i filmvärlden.

I prestigefyllda huvudtävlingen om Guldpalmen fanns originella ”Okja” med Tilda Swinton samt Noah Baumbachs tragikomiska ”The Meyerowitz stories: New and selected” med Adam Sandler. Båda mycket sevärda upplevelser i den fina biografen, med Netflix som avsändare. I salongen buade en del cineaster åt kanalens logotyp.


Festivalen fick visserligen någon sorts ångest och ska undvika tv i framtiden. Juryordföranden Pedro Almodóvar sa, innan han sett någon av filmerna, att han inte tänkte ge Guldpalmen till filmer som inte ska visas på bio.

Men dörren har öppnats och när kanalerna strömmar bättre och bättre filmer lär de ta ännu större plats i filmvärlden.

Nyligen hade Netflix premiär på ”War machine”, påkostad satir kring USA:s krig i Afghanistan.  Brad Pitt spelar general, ny befälhavare för styrkorna. Filmen bygger på verkliga händelser, med ändrade namn, och man kan störas av Pitts kärva gubbtolkning. Annars en deprimerande/underhållande bild ur verkligheten, med Tilda Swinton i en minnesvärd biroll.

Inspirerad av en tidningsartikel i Rolling Stone.


Journalistik, från New York Times, är utgångspunkten för en annan färsk sevärdhet. HBO har i veckan haft premiär på ”The wizard of lies”, ett starkt drama om Bernie Madoff (De Niro) som blåste sina kunder på miljarder dollar.

Komplicerade finansaffärer förklaras smidigt, och i centrum står det mänskliga dramat. Hur Madoffs fru (Michelle Pfeiffer) och söner drabbas, men också alla offer som blir utfattiga.


I Cannes fick Netflix publicitet för en kommande film. De bjöd högst för rättigheterna till en komedi med artisten Rihanna och Lupita Nyong’o, en film som växt fram tack vare fans på Twitter. Även intrigen och regissören Ava Duvernay föreslogs av fans på sociala medier.

Framtidens filmer når oss via nya vägar.


Tre favoriter:

Tilda Swinton i ”Okja”

Robert De Niro i ”The wizard of lies”

Adam Sandler i ”The Meyerowitz stories”

Publicerad: