En kärlekshistoria för hästfrälsta flickor

Klassikern ”Black Beauty” har fått Disney-behandlingen

Publicerad:
Uppdaterad:
”Black Beauty”.
Foto: Disney+.
”Black Beauty”.

FILM

FILMRECENSION Kate Winslet gör hästen Black Beautys berättarröst i den senaste filmatiseringen av Anna Sewells barn- och ungdomsklassiker.


Black Beauty
Regi Ashley Avis, med Kate Winslet, Mackenzie Foy, Iain Glen, Claire Forlani, Calam Lynch, Fern Deacon.


DRAMA Många filmversioner har gjorts av Anna Sewells ”Black Beauty” (”Vackra Svarten”) från 1877. En av alla tiders mest sålda böcker, skriven som en hästs självbiografi.
I den här senaste varianten, från Disney, är handlingen förlagd till dagens USA, och Black Beauty är inte en hingst utan en märr.
Kate Winslet gör berättarrösten till hästen, som föds som en vild, stolt och fri mustang, men blir skiljd från sin hjord och sin mamma och sedan går igenom diverse prövningar hos olika ägare, vissa snälla, andra elaka.
Berättelsens andra hjältinna är Jo Green (Mackenzie Foy). En föräldralös tjej vars liv knyts samman med Beautys när de två träffas på Jos hästräddande farbror Johns (Iain Glen) ranch. Bara Jo kan tämja Beauty – och bara Beauty kan hela Jos hjärta.
Odrägliga rika människor och andra hänsynslösa djurägare kommer, såklart, i vägen för deras relation, men Jo är fast besluten om att hitta och få tillbaka Beauty.
”Black Beauty” är känslodrypande och hjärtvärmande och dränkt i lent, Disney-typiskt ljus, och hästfrälsta flickor lär älska den här filmen, som i princip är en kärlekshistoria om det oklippbara bandet mellan en tjej och en häst.

Som vuxen kan man också bli berörd av Beautys öde – men man blir också störd av en lite urvattnad tolkning, ett berättande som antar löpande band-form i filmens andra halva, och tvåbenta rollfigurer som aldrig blir speciellt intressanta.


”Black Beauty” finns att streama på Disney+.

Publicerad:

LÄS VIDARE