Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Okända Mello-mötet ändrade Saades karriär

Programledaren: ”Varit jätteviktigt”

Av: Johan M Söderlund, Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

MELODIFESTIVALEN

LEKSAND. Ett okänt möte i Leksand förändrade Eric Saades karriär.

Nu är artisten tillbaka på orten där han stöttade Molly Sandén 2009.

– Fredrik Kempe såg mig på hotellfrukosten, säger Saade.

På lördag leder han Melodifestivalen i Leksand.

Men redan för tio år sedan förändrade ett möte på samma ort Eric Saades karriär.

Artisten var på plats i Leksand för att heja på sin dåvarande flickvän Molly Sandén som tävlade med ”Så vill stjärnorna” när Mello-profilen och låtskrivaren Fredrik Kempe fick span på honom i hotellets frukostmatsal och såg en framtida stjärna.

– Jag var ju redan en sajnad artist, men han visste inte det. Han såg mig och undrade om jag kunde sjunga och så var det någon som sa det till honom. Det var i frukosten på hotellet. Jag minns det väldigt väl för att vi hälsade. Men jag visste inte att han hade de tankarna då. Han ringde upp mitt skivbolag och så började vi koka ihop något, säger Eric Saade.

1 av 3 | Foto: Pether Engström
Eric Saade poserar med dåvarande flickvännen Molly Sandén efter att hon tagit sig vidare till finalen från Melodifestivalens deltävling i Leksand 2009.

”Har varit jätteviktig”

Ett år senare gjorde han succé i Melodifestivalen med ”Man boy”, skriven av Kempe och Peter Boström.

Vad har mötet betytt för din karriär?

– Supermycket. Fredrik har varit jätteviktig för mig. Jag har alltid ringt honom, speciellt när jag varit i det är sammanhanget, för jag rycker att han är så duktig på det. Det är inget sammanhang man bara kan slänga sig in i som artist. Det är ett väldigt speciellt sammanhang.

Sågade sig själv som sidekick

Det är inte första gången Saade programleder i Melodifestival-sammanhang. 2013 agerade han sidekick till Petra Mede i Eurovision song contest i Malmö. Efteråt sågade han sin egen insats.

– Det kändes som ett kul upptåg, men att vara host, nä, det är inte min starkaste sida. Tror jag i alla fall. Att leda Melodifestivalen ligger långt bort, sa han då.

Nu har känslorna vänt.

Är det här lite av en revansch?

– Sa jag det? Revansch vet jag inte, det där var mer ett smakprov. Nu fortsätter man bara. Det är bra tajming nu. Det måste vara bra tajming för det här projektet därför att det tar så mycket tid. Och det är nog det som har avskräckt mig, den tiden.

Publicerad:

LÄS VIDARE