Mejla

Markus Larsson

Det vita vansinnet måste ha skapats av en packad fjällvråk

Publicerad:
Uppdaterad:

MELODIFESTIVALEN

LULEÅ. Bibeln har fel.

Gud vilade inte alls på den sjunde dagen.

Han var fullt upptagen med att skapa de ökända torsdagsrepetitionerna under Melodifestivalen med orden:

”Varde vansinne.”

Bli inte ledsen om du har missat just den delen av Skapelseberättelsen.

Det är ett nytt tillägg i en kommande och uppdaterad version av Bibeln. Med torsdagsrepetitionerna ville Gud, som jag tolkar det, visa människan den livsviktiga skillnaden mellan två saker:

Konstigt och jättekonstigt.

Och efter Albin Johnsén och bidraget ”Livet börjar nu” såg Gud att hans verk var gott, klappat och klart.

Vad är det då som händer i Johnséns nummer? Låt oss säga så här:

Jag hade blivit mindre förbryllad om en packad fjällvråk i full banankostym fladdrade in på Stadshotellet i Luleå, beställde en starkpangare och hånglade upp ett uppstoppat björnhuvud.

Det kluriga med tävlingen är just att lyckas skapa ett visuellt nummer som i bästa fall förstärker musiken. Många har misslyckats genom åren. Men det är glädjande att Albin tar allting till en helt annan och fascinerande sfär. Numrets kreatörer måste ha haft frijazz mellan öronen när de spånade fram sitt misstag.

Till en början ser det ut som om Spöket Laban och nio kompisar har föräldrafri lördag. Men lugn, det är bara tio riktiga vita lakan. I takt med att Albin Johnsén sjunger avtäcks bland annat en stege, en bänk, en staty, ett piano och två antika och tomma fågelburar.

Inte en tom fågelbur. Två stycken. Mycket viktigt.

Markus Larsson ställer sig frågande till Albin Johnséns nummer.
Foto: LOTTE FERNVALL
Markus Larsson ställer sig frågande till Albin Johnséns nummer.

Om just du har saknat en mimföreställning med lakan – här har du årets största bingovinst. Numret är en, ehm, konstnärlig fondue som dukas fram helt utanför tävlingen. Albin Johnsén känns rätt malplacerad. Uppträder han eller letar han efter vägkorsningen utanför Töre? Det ser ut som om han går vilse i sin egen låt. Eller så har han råkat knalla in i fel bidrag med en annan artist.

Vad vill numret säga? Vad betyder det vita vansinnet? Svaret finns kanske på SVT:s hemsida där bidragen beskrivs och förklaras. ”Livet börjar nu” har följande värdeord: ”Personligt, nära, modigt, imperfektion, mänsklig råhet och drömskt”. Ok. Känslan ska vara att ”allt är möjligt” och att ”livet börjar nu”. Ok. Och det viktigaste ledordet av alla: ”Färgglatt”.

Att numret i fråga är helt vitt är en, precis som Gud avsåg, jättekonstig tolkning av ordet ”färgglatt”. Och vad har ett par nakna marmorbröst med låtens eventuella budskap att göra? Svenska språket räcker åter igen inte riktigt till, men engelskan kommer ännu en gång till vår räddning:

”You can’t make this shit up.”

När mörkret sänker sig över Luleå efter repetitionerna ekar en stor och viktig fråga över snödrivorna:

Två antika fågelburar?

Av: Markus Larsson

Publicerad:

LÄS VIDARE