Ukrainas Kalush Orchestra vinner Eurovision 2022

Favoriten tar hem segern med ”Stefania” – Sverige slutar fyra

Publicerad 2022-05-15

TURIN / STOCKHOLM. Ukraina vinner Eurovision song contest 2022.

Kalush Orchestra tog hem en överlägsen seger – 165 poäng före tvåan, Storbritanniens Sam Ryder.

– Tack så mycket! Tack för att ni supportat Ukraina, den här segern är för varje ukrainare. Leve Ukraina, säger bandmedlemmen Oleh Psiuk från scenen.

Följ ämnen

Ukraina tog hem en överlägsen seger i Eurovision song contest med 631 poäng framför tvåan, Storbritanniens Sam Ryder som fick 466 poäng.

– Jag vill tacka er alla, i alla länder, som röstade på Ukraina. Den här segern är extra viktig just i år. Ni hjälper oss med era röster. Leve Ukraina, sa Oleh Psiuk på presskonferensen i natt.

När han fick frågan om han tror att folk röstat på låten på grund av kriget eller för att låten i sig är bra menade han det senare.

– Låten var etta i oddsen men även innan kriget bröt ut var den topp fem. Jag har njutit av att höra låten runtom i olika länder i Europa och vi vill verkligen tacka alla som lyssnar och röstat på oss. Ukrainsk kultur har attackerats på sistone och vi är här för att visa att den lever.

Han fick sedan frågan vad som händer nu efter vinsten, om de ska hem och strida igen.

– Vi har tillåtelse att vara här i två dagar till sedan vet jag inte vad som händer, det är första gången vi vinner Eurovision. Men vi är redo att strida till slutet.

Aftonbladet: Hur oroliga är ni själva över att åka hem till kriget igen?

– Min oro beror inte på om jag är i Ukraina eller inte. Min familj, vänner, nära och kära är kvar i där var jag än är. Ibland är det mer tröstande att vara där på plats för det är då jag kan hjälpa dem och vara nära dem.

Grattades på födelsedagen

På måndag fyller han år och alla i presshallen brast ut i ”Happy birthday” till hans ära.

Presskonferensens deltagare sjöng ”Happy birthday” för Oleh Psiuk, som fyller 28 på måndag.

Aftonbladet: Kommer du kunna fira din födelsedag med din mamma Stefania?

– Den 16 maj kommer jag resa. Först med flyg, sedan med bil och buss men dagen därpå kommer jag tillbringa med min mamma, flickvän och de andra som är nära.

Han skrev låten ”Stefania” som en hyllning till sin mamma. Efter krigsutbrottet har låten växt till en symbol för alla mammor i Ukraina som riskerar att förlora sina barn i kriget och använts flitigt i ukrainsk propaganda. Han har inte kunnat prata med henne efter segern.

– Men jag sms:ade henne och bad min flickvän ringa henne och så kommer jag ringa henne i morgon. Hon skrev till mig att hon är väldigt stolt över mig och hon är väldigt glad.

Han fick också frågan om låten känts för politisk för att ha med i det ”opolitiska” Eurovision. Inte minst eftersom han avslutade framträdandet med en vädjan om hjälp till Mariupol och stålverket Azovstal. Även nu vädjade han om att omvärlden fortsätter engagera sig och kräva att politiker fortsätter hjälpa landet.

– Ukraina är i en stor sorg nu och det är det det handlar om.

Stockholm erbjöd sig i ett utspel nyligen att låta Ukraina hålla tävlingen i den svenska huvudstaden nästa år om de skulle vinna. Psuik hoppas kunna hålla 2023 års tävling på hemmaplan.

– Nästa år kommer Ukraina vara glada att ta emot Europa i det nya glada och integrerade Ukraina.

Kalush Orchestra ställer upp sig för fotograferna.

Finns det något annat land ni skulle vilja höll i tävlingen annars?

– Det är verkligen för tidigt att prata om det. Vi ska förstås försöka anordna tävlingen i det nya fridfulla Ukraina.

Trea blev Spanien och Sverige och Cornelia Jakobs slutar totalt sett fyra. Vinnarnas egna favoriter i årets tävling var Italien, Polen och Moldavien.

Trots att Ukraina var storfavoriter till att ta hem segern såg medlemmarna i Kalush Orchestra chockade ut när det stod klart att de vunnit hela Eurovision.

– Ni förtjänar det här, om ni vill säga något så är det här erat ögonblick, sa programledaren Alessandro Cattelan och räckte över mikrofonen.

Frontmannen Ole Psiuk tog tillfället i akt.

– Tack så mycket! Tack för att ni supportat Ukraina, den här segern är för varje ukrainare. Slava Ukraina (ära åt Ukraina), sa han.

”Vill visa att ukrainsk kultur existerar”

Enligt EBU:s regler ska Eurovision song contest vara fritt från politik, men Kalush Orchestra har varit storfavoriter till segern sedan Ryssland invaderade Ukraina.

Och Eurovision har absolut varit en del av det kulturkrig som Ukraina tvingas utkämpa för att bevisa sin rätt till fortsatt självständighet.

– Vi är här för att visa att ukrainsk kultur och ukrainsk musik existerar, den är tillåten och den har en väldigt vacker och speciell signatur, sa bandets frontman Oleh Psiuk efter semifinalen.

Medan den känslosamma refrängen i ”Stefania” sjungs av Tymofii Muzychuk, och flöjtspelaren heter Ihor Didenchuk och också är medlem i bandet Go_A som tävlade för Ukraina 2021 med låten ”Shum”, så är det mannen med den rosa hatten, Oleh Psiuk, som fört Kalush Orchestras talan i alla intervjuer.

Kalush Orchestra dränktes nästan i konfetti efter segern.

En symbol för ukrainska mammor

Kalush Orchestra skulle inte ens vara i Turin. Visserligen fick gruppen högst poäng av folket, men en annan artist, Alina Pash, vann tävlingen tack vare juryn.

Efter segern i Vidbir, den ukrainska motsvarigheten till Melodifestivalen, anklagades dock Pash för att ha besökt den ryskockuperade Krimhalvön och rest dit via Ryssland, något som är olagligt i Ukraina. Pash har hela tiden nekat till att ha gjort det, men valde ändå att hoppa av Eurovision och frågan gick då vidare till Kalush Orchestra, den 22 februari.

Kalush Orchestra

Ryssland förbjöds att tävla

Bara två dagar senare invaderade Ryssland Ukraina, något som gjorde att Eurovision-arrangören EBU bestämde sig för att utesluta det ryska tv-bolaget från tävlingen.

Då rusade Kalush Orchestra upp i topp hos spelbolagen.

– Före kriget var vi redan på femte plats, så det betyder att folk har gillat vår låt även innan, har Oleh Psiuk tidigare sagt till Aftonbladet om krigets inverkan på favoritskapet.

Men hemma i Ukraina uppstod samtidigt ett annat hinder. Den ukrainska regeringen förbjöd män i stridbar ålder, mellan 18 och 60, att lämna landet.

Först i början av april gick det ukrainska tv-bolaget UA:PBC ut med beskedet att bandmedlemmarna fått specialtillstånd att lämna landet för att kunna resa runt i Europa och marknadsföra sig inför Eurovision och samtidigt väcka opinion för Ukraina.

– Istället för bilder och videoklipp har vi haft en qr-kod med på scenen så att folk har kunnat skänka pengar till ukrainska välgörenhetsorganisationer, säger Oleh Psiuk till Aftonbladet om pr-turnén.

Oleh Psiuk i ukrainska bandet Kalush Orchestra med Aftonbladets reporter Tobbe Ek i Turin.

Bandmedlemmen strider i kriget

Men specialtillståndet att lämna Ukraina gällde inte alla bandmedlemmar. DJ KylymMen, ”Carpet man”, har hela tiden varit kvar i Ukraina.

– En i bandet är i krig, han försvarar Kiev, har Oleh Psiuk berättat för Aftonbladet.

Oleh Psiuk, som redan har förlorat två nära vänner i kriget, har berättat hur han vaknar varje morgon och tänker på alla i sin familj och sina vänner, vilka som lever och om någon råkat ut för en missil under natten.

– Vi har fått ett tillfälligt tillstånd att lämna Ukraina för Eurovision och vi kommer att resa tillbaka direkt efteråt. Så jag känner ett behov av att vara till så mycket nytta jag bara kan för mitt land, har Oleh Psiuk sagt till Aftonbladet.


Det slutgiltiga resultatet:

  • 1. Ukraina 631
  • 2. Storbritannien 466
  • 3. Spanien 456
  • 4. Sverige 438
  • 5. Serbien 312
  • 6. Italien 268
  • 7. Moldavien 253
  • 8. Grekland 215
  • 9. Portugal 207
  • 10. Norge 182
  • 11. Nederländerna 171
  • 12. Polen 151
  • 13. Estland 141
  • 14. Litauen 128
  • 15. Australien 125
  • 16. Azerbajdzjan 106
  • 17. Schweiz 78
  • 18. Rumänien 65
  • 19. Belgien 64
  • 20. Armenien 61
  • 21. Finland 38
  • 22. Tjeckien 38
  • 23. Island 20
  • 24. Frankrike 17
  • 25. Tyskland 6

Resultatet från alla jurygrupper (innan tittarrösterna):