Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Jessica Anderssons bidrag läckt på nätet

SVT vidtar åtgärder för att radera filen timmar före sändning

Av: Andreas Hansson, Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

MELODIFESTIVALEN

MALMÖ. Hon går för seger.

Men Jessica Anderssons bidrag ligger redan ute i sin helhet på nätet.

– Vi har satt in resurser, säger SVT:s tävlingsproducent Christer Björkman.

Bara timmar före Melodifestivalens deltävling i Malmö skakas Jessica Anderssons läger av ännu ett bakslag: låtens studioversion har läckt i sin helhet och ligger tillgänglig på nätet samt i lagringsappen Mega. Detta strider mot SVT:s regler för bidragen i tävlingen.

Låten är tre minuter lång, möjlig att ladda ner och sprids på flera schlagerforum på nätet, till skillnad från de kortare liveversioner av veckans alla bidrag som ligger ute på SVT Play från klockan 14 i dag.

”Inte hört talas om”

När Nöjesbladet når skivbolagsrepresentanter och SVT med uppgifterna blir båda tagna på sängen.

”Har aldrig hört talas om vare sej appen eller att Jessicas låt skulle finnas där. Får kolla..”, skriver Camilla Bjering von Zweigbergk på skivbolaget Warner i ett sms.

Hon återkommer sedan:

– Vi har pratat med artist, våra låtskrivare och kollegor. Ingen av dem har hört talas om tjänsten. Än mindre använt sig av den.

Vet man hur studioversionen kan ha läckt ut? Kommer ni att utreda det på något sätt?

– Nej det vet vi inte. Att utreda detta mer än vi redan gjort, genom att fråga de närmast inblandade, är omöjligt. Men i en arbetsprocess så finns det naturligtvis ett stort antal instanser som har tillgång till låten.

SVT menar att det är uteslutet att låten läckt från skivbolaget, men har ännu inte svarat hur man kunnat konstatera det.

– Vi har konstaterat att låten inte avsiktligt har offentliggjorts av upphovspersoner, skivbolag eller artist. Vi har satt in resurser för att snarast avlägsna bidraget från den tjänst där den lagts upp. Bidraget riskerar inte att diskas, säger SVT:s tävlingsproducent Christer Björkman.

Pressansvarige Jan-Erik Westman fyller i:

”En låt som tävlar i Melodifestivalen passerar en mängd olika instanser från studion där den spelas in, till säljplattformar och streamingtjänster som är slutstation för låten. Det enda som är relevant för SVT och Melodifestivalens regelverk är om artisten, upphovspersonerna eller dess skivbolag har varit delaktiga i spridningen. Så är inte fallet.”

Jessica Anderssons uppladdning har de senaste dagarna även störts av att en av hennes dansare drabbats av influensa och isolerats. Hon kommer att ersättas av en ny dansare under dagen.

Samtidigt är Jessica Andersson en veteran och vinnarskalle som är inställd på seger i kväll.

Loreens låt läckte

Förra året lades Loreens bidrag ”Statements” i Australien bara timmar före tv-sändningen, då beroende på tidsskillnaden.

– Med anledning av situationen kommer SVT att lägga ut samtliga finalister och kvällens tävlande bidrag på SVT:s plattformar så att alla kvällens tävlande bidrag har samma förutsättningar, sa Christer Björkman då.

2010 kom både Peter Jöback och Sibel Redzeps bidrag ut innan tävlingen börjat och 2012 lades Lisa Miskovskys låt ”Why start a fire” upp på en fransk sajt. 2013 lades alla bidrag upp på Last.fm i förväg.

Publicerad:

LÄS VIDARE