Andreas Johnson skakas av plagiatanklagelser

Melodifestivalen-bidraget liknas vid Avicii

Av: Linn Elmervik, Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ. Andreas Johnsons Melodifestival-uppladdning störs av plagiatanklagelser.

Artistens låt liknas vid en Avicii-hit.

– Det är långt ifrån en stöld, säger Andreas Johnson.

Andreas Johnson, 48, uppladdning inför den andra deltävlingen i Melodifestivalen störs av anklagelser om att tävlingslåten ”Army of us” skulle vara en kopia.

Dagarna innan sändning finns 60 sekunder av bidragen att lyssna till på SVT Play och redan nu har många tittare reagerat på att Johnsons låt är väldigt lik Tim ”Avicii” Berglings megahit ”Without you”.

Flera lyssnare och fans har uppmärksammat de liknande verserna och melodin i sociala medier.

Andreas Johnson nåddes av plagiatanklagelserna sent på fredagskvällen. Han håller inte med.

– Om folk vill se det som en blinkning så får man se det som en positiv blinkning för han gjorde ju nånting helt magiskt. Det är långt ifrån en stöld, säger han.

Tonerna skiljer sig

Han menar att många låtar liknar varandra.

– Det är ungefär som ”Let it be” med Beatles. Du kan hitta samma ackord i ”Glorious, ”Save tonight” och 500 andra poplåtar.

Tänker du själv att din låt liknar Aviciis?

– Ända sen jag skivdebuterade så har jag haft mycket folkiga inslag och mycket country så det var inget som var helt obekant med mig med de här ackorden. Sen skiljer sig toner och allt sånt där. Sedan har du ett beat som går igång så det är klart att det finns en känsla i det, men samtidigt har det mitt id och min röst och det gör ju sitt.

Måste tas till rätten

Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman har inte noterat likheterna i låtarna.

– Inte att den låter likt i melodin, det har jag aldrig tänkt på. Däremot är den ju stilmässigt väldigt lik den typen av musik som Avicii bland annat representerar, och det är ju ett sound snarare än en melodi, säger han.

Andreas Johnson sjunger ”Army of us” i Melodifestivalen.
Foto: Robin Lorentz-Allard
Andreas Johnson sjunger ”Army of us” i Melodifestivalen.

Enligt honom vidtar SVT inga åtgärder vid misstanke om låtplagiat. I stället är det Stim (Svenska tonsättares internationella musikbyrå) som utreder eventuella stölder.

– För det första så ska det finnas en förfördelad part och då måste det komma in en anmälan om det till Stim. Sedan görs det en utredning av en grupp där som gör ett utlåtande om det och sen får den förfördelade parten ta det till rätten och få en dom på det. Oftast görs sånt där upp i godo, en förlikning. Vi är ingen domstol och vi har varken den kunskapen eller kompetensen eller rätten att göra en sådan dom.

Det är sjunde gången Andreas Johnson tävlar i Melodifestivalen. Senast var med ”Living to die” 2015.

LÄS VIDARE

Publicerad: