Mejla

Markus Larsson

Den pimpade toalettstolen överträffar Samir & Viktor

Publicerad:
Uppdaterad:

MELODIFESTIVALEN

GÖTEBORG. Plötsligt händer det.

Man tror inte sina ögon.

Det går faktiskt att göra ett nummer som får Samir & Viktor att framstå som Beethoven och Mozart.

Melodifestivalens själ har en veckodag och det är torsdag.

På torsdag repar artisterna för första gången inför en liten publik som består av journalister, representanter från tävlingens fanklubbar och volontärer.

Det är inte riktigt samma tävling som tv-tittarna bevittnar klockan 20.00 på lördag, direkt. Det är mer som, tja, björnen Baloo utan pantern Bagheera.

Ingenting är riktigt färdigt. Artisterna vet inte vilket håll de ska titta eller vilken plats de ska stå på under ett kritiskt ögonblick i sina nummer. Idéer prövas och kastas bort, prövas igen och görs om på nytt.

På torsdag kan Jonas Gardell möta pressen med gylfen öppen. Andra, som den internationellt erkände operatenoren Viktor ”Pavarotti” Frisk från Alberga utanför Eskilstuna, kan välja att spara på rösten.

Succé.

Allt är, som det brukar heta utomlands, ett ”work in progress”.

Torsdagen i Göteborg var inget undantag. Anledningen är Margaret och låten ”In my cabana”.

Margaret... vem då? In my... vadå?

Skit samma.

Margaret har i alla fall med sig en schlagerpimpad toalettstol på scenen. Det vill säga en toalettstol med glitter. Nej, ingen fattar någonting.

Toalettstolen väcker frågor. Vad fyller den exempelvis för funktion? Vad vill den säga? Är det en tveksam metafor för något eller ett olyckligt misstag eller bara, förlåt, skitkonstigt? Var kommer toalettstolen in i en låt där texten, fritt översatt, handlar om att gå apa i en cabana?

Svaret kommer när Margaret börjar uppträda. Hon sätter sig på toalettstolen i träningskläder, sjunger lite ”oh na na” och reser sig igen.

Vi tar det en gång till.

Hon sätter sig på toalettstolen i träningskläder, sjunger lite ”oh na na” och reser sig igen.

Det var allt. Tack för att ni valde public service.

Förresten, nämnde jag att dekoren bakom Margaret föreställer något som måste vara ett sönderbombat badrum med ett mycket smutsigt element? Är det party i en cabana så är det party i en cabana.

Allt är med bred marginal det mest underbart korkade jag hört och sett sedan landssorgen när programledaren Peter Jihde bytte tv-kanal. Man kan lugnt påstå att någon stor tänkare på skivbolaget har det rätt mañana på jobbet.

Mina tankar går exempelvis till underbetald vårdpersonal och bostadslösa studenter. Man kan också få betalt för att sitta på ett skivbolagsmöte och fundera högt:

”Jag tror att vi behöver en glittrig toalettstol. Som Margaret kan sitta på. I träningskläder. Oh na na.”

Bara Arja Saijonmaa kan sätta ord på min tacksamhet över att få se och följa Melodifestivalens torsdagar år efter år:

”Jag vill tacka livet, som gett mig så mycket.”

Av: Markus Larsson

Publicerad:

LÄS VIDARE