John Lundvik direkt till final – efter att SVT tvingat honom att byta låt

Får sällskap av unga stjärnskottet Bishara i Melodifestivalen 2019

Publicerad:
Uppdaterad:

MELODIFESTIVALEN

LIDKÖPING. SVT tvingade honom att byta låt inför tävlingen.

Det visade sig vara ett framgångsrecept – och nu är han klar för final i Melodifestivalen 2019.

– Wow! Jag hade det på känn när jag kände publikstödet, men man vet aldrig, säger John Lundvik i SVT:s segerintervju.

Tv-tittarna röstade John Lundvik, 36, och låten ”Too late for love” direkt till final i Melodifestivalen på lördagskvällen och John visade sin glädje i tv-sändningen.

– Jag älskar er. Tack! It’s never too late for love, skriker han i sändningen.

Men det både artisten och SVT hållit tyst om fram tills nu är att Melodifestivalens redaktion, med exekutiva producenten Christer Björkman, 61, i spetsen, tvingat John Lundvik att byta låt inför kvällens sändning.

John Lundviks förstahandsval till Melodifestivalen var ursprungligen en helt annan låt som också skickats in till SVT:s urvalsjury. Men Björkman krävde att han istället skulle ställa upp med just den gospeldoftande ”Too late for love” som tog honom rakt till final på lördagskvällen.

SVT bestämmer

Och eftersom SVT har sista ordet blev det just så.

Den låt som John Lundvik ursprungligen hade velat ställa upp med, men som ratades av SVT, har sedan dess både tävlat och vunnit en helt annan uttagning till Eurovision song contest. Den brittiska artisten Michael Rice kommer att tävla med den Lundvik-pennade låten ”Bigger than us” och representera Storbritannien i Europafinalen.

John Lundvik har bekräftat för Nöjesbladet att det var SVT som avgjorde vilken låt han skulle framföra i Melodifestivalen.

John Lundvik.
Foto: PETER WIXTRÖM
John Lundvik.

Ångrar sig inte

– Ja, jag skrev en låt med nästan samma team som ”My turn” (den låt han kom trea med förra året, reds anm). Det är Jonas Thander, Anna-Klara Folin och Laurell Barker. Vi skrev en låt som heter ”Bigger than us” och SVT… den skickades in för min räkning också, men SVT... ihop med oss valde ”Too late for love”, säger han.

Men nu ångrar Lundvik inte att låten som SVT ratade från Melodifestivalen istället fått chansen att tävla för Storbritannien.

– Vi fick chansen att ge låten till Michael Rice, som är så rätt, fantastisk sångare helt rätt person och sitter ihop med honom som artist. När han gjorde den på genrepet så kände vi när vi satt där att det här kommer gå hela vägen, och den gjorde det, säger han.

”Det är vidrigt”

Efter finalbeskedet är han rejält glad.

– Wow! Jag hade det på känn när jag kände publikstödet. Medierna har också varit positiva, men man vet aldrig, säger Lundvik i SVT:s segerintervju.

Han får en fråga hur han upplevde sekunderna före resultatet ropades ut.

– Det är vidrigt. Det är hemskt. ”Sverige vi har ett resultat”, där är det hjärtstillestånd. Sen börjar hjärtat igen, fast då kommer tårarna.

Får sällskap av stjärnskottet Bishara

Även Bishara Morad, 16, går direkt till final i Melodifestivalens fjärde deltävling i Lidköping i kväll.

Stjärnskottet upptäcktes av ”Idol”-profilen Laila Bagge i sociala medier förra året och har aldrig stått på en stor scen tidigare. I kväll fick han sitt genombrott inför hundratusentals tittare.

– Nu är jag jättestolt över att jag vågade lägga upp klipp på Instagram, har Bishara tidigare berättat för Nöjesbladet.

16-åringen tindrar av glädje i SVT:s segerintervju.

– Det är helt sjukt. Wow! Jag kan knappt prata. Jag är riktigt nöjd, men hade inte förväntat mig det här resultatet. Det är helt sjukt, säger han och fortätter:

– Jag skakade, alltså jag skakade! Jag är så lycklig och så nöjd.

Publicerad:

LÄS VIDARE