Trots protesterna: svenska låtskrivarna stoppas från Eurovision

”Måste ta strid för att Eurovision inte ska ruttna bort som en mygelcirkus”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Alexander Bard.

Trots protester från svenska låtskrivarna: EBU stoppar inte vitryska låten i Eurovision.

Låten ska ha släppts till streamingsajter redan i maj förra året – men det tillbakavisas av Eurovision-ledningen.

”Den östeuropeiska motsvarigheten till Spotify har bekräftat i ett officiellt uttalande att båda låtarna släpptes kommersiellt i oktober, alltså efter tillåtet datum” skriver en presstalesperson.

Trots att ett svenskt låtskrivarteam och mängder med fans protesterat och försett den europeiska radio- och tv-unionen EBU med bevis om regelbrott väljer Eurovision-ledningen att godkänna Vitrysslands medverkan med artisten Alekseev och låten ”Forever”.

Det meddelar en presstalesperson för Eurovision i ett mejl till Nöjesbladet.

”I motsats till argument från fans, andra deltagare och låtskrivare i Vitrysslands nationella uttagning har Yandex.ru, den östeuropeiska motsvarigheten till Spotify, i ett officiellt svar, bekräftat att båda versionerna av låten kommersiellt getts ut först i oktober (det vill säga efter datumgränsen)” skriver Eurovisions presstalesperson.

Beskedet: får tävla

Nöjesbladet kunde i onsdags berätta hur de svenska låtskrivarna Tim Norell, Alexander Bard och Ola Håkansson tillsammans med mängder av vitryska Eurovision-fans ifrågasatte att Vitrysslands bidrag till Eurovision redan i maj förra året framförts för tusentals personer på flera konserter och dessutom samtidigt släppts till streamingsajter som Yandex Music.

Norell, Bard och Håkansson tävlade också i den vitryska uttagningen, men kom där tvåa med artisten Gunesh och låten ”I won’t cry”.

Nöjesbladet har tagit del av skärmdumpar som tycks visa att den ryskspråkig version av den vitryska vinnarlåten ”Everyday”, under titeln ”Nevsegda” faktiskt fanns tillgänglig för streaming via Yandex Music redan i maj.

Men nu hävdar alltså streamingsajten att det inte stämmer, i ett besked till EBU.

”Mygelcirkus”

Det svenska låtskrivarteamet är allt annat än nöjda med EBU:s beslut.

– Vi ville dra tillbaka vår låt redan före den vitryska uttagningen, eftersom vi förstått att det myglades med den låten som sen vann. Men vi blev övertalade att vara kvar och att allt fusk skulle utredas. Nu visar det sig ju att det bara är mygel och att vår låt, som annars skulle ha kunnat tävla något annat år redan är ute ur spelet, säger Tim Norell.

Han har kontaktat jurister för att se hur de ska kunna ta det här vidare.

– Ja. Och det här handlar inte om att vara dåliga förlorare. Nån måste ta strid för att Eurovision song contest inte ska ruttna bort som en mygelcirkus. Det behövs klara regler från EBU till alla länder som inte ger tillfälle för korruption.

Publicerad:

LÄS VIDARE